Jako milovníci vína pravděpodobně víte, co máte rádi. Možná je to pěkný, plný Cabernet nebo svěží Sauvignon Blanc. V uličkách s vínem v Chorvatsku však spíše narazíte na odrůdy jako Žlahtina nebo Plavac Mali.

Které hrozny jsou dobré? Co byste měli od vína očekávat? Než si vypěstujete nezdravý strach z cizích hroznů, zde se dozvíte, jak se v chorvatských odrůdách révy vinné začít orientovat.

Mezinárodní versus místní hrozny

Prvním krokem je rozlišování mezi mezinárodními a autochtonními odrůdami hroznů. Mezinárodní hrozny jsou ty oblíbené, jako je Rulandské modré a Sauvignon Blanc, které dobře rostou od Chile po Francii a snad všude mezi nimi. Mezinárodní hrozny jsou odrůdy, o kterých většina lidí slyšela. Pro tuto chvíli je můžeme nechat stranou a zaměřit se na skutečnou výzvu: místní hrozny.

Původní odrůdy jsou odrůdy révy vinné pocházející z určité země nebo oblasti. Většina zemí, kde se pěstuje vinná réva, má své vlastní původní odrůdy. Česko, Itálie, Francie, Řecko, Portugalsko – všechny mají stovky původních odrůd.

Také Chorvatsko jich má pozoruhodný počet a jsou ceněným výrazem chorvatského vinařského dědictví. Můžete je nazývat autochtonní, původní nebo místní odrůdy; Chorvaté říkají „autohtoni“ (autochtonní).

Původní odrůdy révy vinné se zde podle definice pěstují již po staletí. Obzvláště hojné jsou na chorvatském pobřeží, kam staré obchodní cesty přinesly odrůdy z cizích zemí. Během stovek let některé z těchto odrůd zmutovaly nebo se samovolně vyšlechtily a staly se z nich jedinečné nové odrůdy.

Některé se na různých místech jednoduše nazývaly jinak. Před příchodem testů DNA bylo velmi obtížné určit, které odrůdy jsou skutečně jedinečné – nebo která verze je původní.

Zde je příklad nejasností. Dalmatský bílý hrozen Maraština (který se na ostrově Korčula nazývá Rukatac) může pocházet z Chorvatska. Testy DNA však zjistily, že je geneticky stejný jako Malvasia Bianca Lunga, která je známá v Toskánsku a roste také v Řecku, kde se nazývá Pavlos. Kde je její pravý původ? To se možná nikdy nedozvíme.

Existuje ještě jeden důvod, proč jsou chorvatské odrůdy révy náročné: jsou neznámé.

Na rozdíl od mezinárodních odrůd jsou autochtonní hrozny ty, o kterých jste nikdy neslyšeli. Částečně je to proto, že autochtonní hrozny jsou hyperlokální. Některé se pěstují pouze na jediném ostrově na celém světě, jako například odrůda Vugava na ostrově Vis.

Nebo v jednom malém regionu, jako je odrůda Kraljevina, specialita Zeliny východně od Záhřebu. Je to také proto, že se vína vyrábějí v nepatrném množství a vyváží se jich jen velmi málo (pokud vůbec nějaké). Kdybyste nebyli fyzicky v Chorvatsku, nikdy byste je nemohli ochutnat. Dokonce ani mnozí světoví odborníci na víno ne.

Proč jsou místní hrozny důletžité

Mezinárodní odrůdy, jako je Cabernet Sauvignon a Chardonnay, sice dominují světu z hlediska své tržní hodnoty nebo sběratelské hodnoty, ale původní hrozny jsou genetickým kořením života. Přispívají k biodiverzitě a podporují vědecké studium.

Stejně důležité je, že dávají pocit místa – tak dokonale vyjadřují zemi a podmínky, kde rostou, a párují se s potravinami a vplétají se do historie, že se stávají vyslanci. Ochutnat místní víno znamená skutečně poznat místo a kulturu.

Po více než 100 letech, kdy počet původních odrůd vinné révy v Chorvatsku a na celém světě klesal, jsou tyto odrůdy nyní chráněny a v některých případech znovu zaváděny.

V Chorvatsku je asi 100 odrůd révy vinné, které jsou považovány za původní, a další mohou být ještě objeveny. Naštěstí je nyní mezi sommeliéry a milovníky vína mezinárodní trend pro neznámé nebo původní odrůdy a stále více vinařů se zajímá o výrobu vína z nich. Z některých vinných hroznů se vyrábí chorvatská rakija.

Ubytování v Chorvatsku

Dovolená u nádherného jaderského moře

Ubytování v Chorvatsku

Dovolená u nádherného jaderského moře

3 způsoby, jak vyzkoušet chorvatské odrůdy hroznů

1 ) Zaměřte se na region

Ať už máte v oblibě mezinárodní nebo místní odrůdy, v různých regionech rostou různé druhy hroznů. Ryzlink rýnský v Dalmácii nenajdete a ve Slavonii neroste Pošip.

V Chorvatsku se také vína prodávají spíše ve svém regionu, zejména vína z menších vinařství, z místních, autochtonních hroznů.

Zaměřte se na region, ve kterém se nacházíte, a budete mít přístup k více vínům. A je snadné jít přímo ke zdroji – navštivte vinařství na detailní ochutnávku a zjistěte, proč se místním hroznům daří právě v tomto místě.

2)  Pomocí přehledu najdete nejlepší odrůdy podle své chuti


Vytvořili jsme rychlou referenční tabulku, která vám pomůže zbavit se ochutnávek na slepo při zkoušení místních hroznů. Neočekávejte však, že místní hrozny budou chutnat přesně jako vaše oblíbené odrůdy – podobnosti se týkají spíše vlastností, jako je svěžest, tělo nebo bohatost chuti. Nesrovnáváte, ale zkoumáte!

Pokud vám chutná…vyzkoušejte…
Cabernet Sauvignon
V Chorvatsku není běžný, pěstuje ho jen několik vinařství
Plavac Mali (Dalmácie)
Babić (Severní Dalmácie)
Tribidrag/Crljenak Kaštelanski (Dalmácie)
Chardonnay
Vyrábí se ve všech regionech
Pošip “sur lie” (Dalmácie, převážně Korčula)
Malvazija Istarska (Istrie)
Vugava (Vis)
Merlot
Vyrábí se ve všech regionech
Babica (Kaštela, Severní Dalmície)
Pinot Grigio
V Chorvatsku není běžné, pěstuje ho jen několik vinařství
Žlahtina (Krk)
Debit (Severní Dalmácie)
Bogdanuša (Dalmácie)
Rulandské modré
Pěstuje se v kontinentální části Chorvatska
Lasina (Severní Dalmácie)
Drnekuša (Hvar)
Ryzling rýnský
Pěstuje se v kontinentální části Chorvatska
Graševina (Slavonia, Podunají, vrchovina)
Sauvignon Blanc
Pěstuje se v kontinentální části Chorvatska
Kraljevina (Prigorje-Bilogora, východně od Záhřebu)
Syrah
V Chorvatsku není běžný, pěstuje ho jen několik vinařství
Teran (Istrie)
Sansigot (Krk)

3) Prostě ochutnejte co můžete

V Chorvatsku je tolik místních odrůd, že si můžete sednout téměř do každé restaurace nebo vinařství a zeptat se, co za víno mají v nabídce. Zaznamenávejte si nové odrůdy, abyste si je mohli porovnat nebo začněte přátelsky soutěžit, kdo jich ochutná nejvíc. Přečtěte si také, jak si v Chorvatsku koupit dobré víno.

Neříkejte: „Máte Ryzlink?“

Řekněte: „Je li ovo autohtona sorta?“ (Je to místní odrůda?).

Ochutnejte chorvatská vína

Největší výběr chorvatských vín v ČR on-line

Ochutnejte chorvatská vína

Největší výběr chorvatských vín v ČR on-line