Tento článek věnujeme rakiji, legendárnímu chorvatskému tvrdému alkoholu, který se pije při všech příležitostech. Pokud někdy navštívíte Chorvatsko, neváhejte rakiji ochutnat. Buď si rakiji oblíbíte, nebo ji budete nenávidět. Neexistuje nic mezi tím.

Co je Rakija?

Rakija je alkohol podobný slivovici, který se vyrábí destilací zkvašeného ovoce, ořechů nebo rostlin. Je to tradiční nápoj v Chorvatsku a také v Srbsku, Černé Hoře, Bosně a Hercegovině, Makedonii a Bulharsku.

Rakija obvykle obsahuje 40 % alkoholu, ale ta domácí může dosahovat 50-65 % alkoholu. Říká se, že Rakija stárnutím zraje, čím starší tím lepší. Nejoblíbenější druh rakije v Chorvatsku se nazývá „šljivovica“ a vyrábí se ze švestek.

Originální rakija je bezbarvá. Pokud je barva kalná, rakija nebyla správně vyrobena. Pravděpodobně byla znečištěna nádoba nebo ovoce, ze které se rakija destilovala, což jí dodalo zakalený vzhled.

Druhy rakije

Rakija se většinou jmenuje podle ovoce nebo rostliny, ze které byla vyrobena. Nejoblíbenější druhy rakije v Chorvatsku podle chorvatských regionů jsou:

Slavonie – šljivovica
Dalmacie – lozovača, travarica
Istrie – lozovača, biska
Lika – šljivovica
Dubrovník – orahovac
Zadar – maraskino

Nejvíce rozšířené druhy rakije v Chorvatsku Chorvatsku

Šljivovica

Rakija šljivovica se vyrábí ze švestek. Jedná se o nejoblíbenější druh rakije v Chorvatsku, který se používá při všech příležitostech. Najdete ji ve všech kavárnách, restauracích a téměř v každé domácnosti. Šljivovica je prostě všude.

Chuť šljivovice je velmi silná. Po jejím vypití ucítíte teplo po celém těle. Tuto chuť, my Češi velmi dobře známe.  Pokud máte slivovici rádi, nevozte si ji na dovolenou sebou. Raději ochutnejte nějakou místní Rakiji.

Travarica

Travarica je rakija vyráběná z různých bylin, které se ponoří do litru některého ze základních druhů rakije. Tyto byliny obvykle rostou v přírodě jako divoké rostliny. Po určité době rostliny uvolní šťávu, chuť a vůni a my získáme travaricu.

K aromatizování lze použít téměř všechny části rostlin: kořeny, listy, květy, plody, kůru i stonky. Nejčastěji se k výrobě travariky používají pelyněk, fenykl, borovice (na borovičku), divoká růže, smrk, vavřín, majoránka, rozmarýn, šalvěj, vřes nebo divoký rozmarýn.

Nejvíce ceněné jsou byliny, které rostou v Lice, Gorském kotaru, podél jadranského pobřeží a na pohoří Velebit.

Ubytování v Chorvatsku

Ubytování v apartmánech, hotelech i majácích

Ubytování v Chorvatsku

Ubytování v apartmánech, hotelech i majácích

Kultura pití rakije v Chorvatsku

V Chorvatsku neexistuje příležitost, při které by rakija neposloužila jako ideální pohoštění. Doušek rakije je vždy vítaný. Nejčastěji se však pije jako aperitiv před jídlem, spolu s ranní kávou, když se Chorvaté chtějí zahřát nebo zchladit, na večírcích, při fyzické práci (sběr hroznů nebo skladování dřeva) nebo na každé chorvatské svatbě.

Když se vás někdo zeptá, jestli byste si dali „nešto kratko“, obvykle se tím myslí rakija. „Nešto kratko“ se doslova překládá jako „něco krátkého“ a označuje tvrdý alkohol. Frázi „nešto kratko“ však můžete použít i v případě, že byste chtěli pít jakýkoli druh tvrdého, jako kdybyste u nás chtěli „panáka“

Domácí rakija, nazývaná „domaća rakija“ je samozřejmě nejoblíbenější a  když někdo nabídne rakiji, lidé se ptají na jednu otázku, než se napijí. „Je li domaća?“, což znamená „Je domácí?“. Má zkrátka mnohem lepší chuť a vůni než ta, kterou koupíte v obchodě.

Rakija se obvykle pije z malých panákových skleniček. Podle příležitosti se rakija může pít na více způsobů. Pokud chceme pronést přípitek, každý dostane svou malou skleničku rakije. Po pronesení přípitku se vypije celá najednou, ale pokud se necítíte na to, abyste ji vypili, nechte si ji na později.

 

Jak se připravuje rakija

Protože se rakija vyrábí z ovoce, začíná proces přípravy domácí rakije sběrem ovoce. Nejlepší je sbírat ovoce, když je velmi zralé. Nejlepší je počkat, až ovoce spadne ze stromu.

Plody se dávají do sudů a po třech až čtyřech týdnech změknou a zkvasí. Jakmile ovoce zkvasí, začíná se s přípravou rakije. Proces přípravy se nazývá „kuhanje rakije“ nebo „pečenje rakije“, což v překladu znamená „vaření/pečení rakije“. Rakija se vaří ve velkém speciálním kotli na ohni. Poté rakija odkapává ze speciální trubice. Tento proces trvá několik hodin, dokud z ovoce nevyteče všechna rakija.

První šťávy jsou velmi silné a mohou obsahovat až 60 % alkoholu. Obvykle se vyhazují. Po vypálení se rakija přelije do čistých skleněných lahví. Je důležité, aby všechny nástroje na přípravu byly čisté, jinak je rakija špinavá. Rakija se pak může pít nebo použít k přípravě jiných likérů, například citronové rakije.

Kolik stojí rakija

Cena rakije v Chorvatsku se liší a závisí na různých faktorech, jako jsou například:

  • typ
  • stáří
  • místo prodeje

Ceny se obvykle pohybují mezi 30 a 100 kunami za litr. Kvalita dobré domácí rakije se nedá srovnávat s kupovanou, proto si neváhejte vyhradit více peněz na domácí. Vyplatí se to.

Pokud zajdete do průměrné kavárny, za panáka rakije o objemu 0,3 decilitru zaplatíte 8-10 kun. Pokud navštívíte bar, který je trochu luxusnější nebo se nachází v turistické lokalitě, můžete za panáka zaplatit 15-20 kun.

Situace, kdy Chorvaté používají rakiji (kromě pití)


Chorvaté nepoužívají rakiji pouze jako nápoj. Často říkají: „Popij malo rakije, bit će ti bolje“ (Vypij rakiji a bude ti lépe.). Rakiji používají jako lék nebo k jiným účelům v každodenním životě (stejně jako my naši slivovici). 

Rakija jako lék

Následující řádky prosím berte s rezervou, jsou to případy, kdy někteří chorvaté používají rakiji jinak, než k pití. Při jakémkoliv problému se zdravím vždy vyhledejte odbornou pomoc.

#1 Bolesti žaludku

Pokud máte po těžkém nebo mastném jídle pocit neklidu v žaludku, dejte si doušek šljivovice, loza nebo travarica. Ta by měla bolest žaludku zklidnit. Lidé ji často používají při bolestech žaludku bez ohledu na příčinu.

#2 Bolest zubů

Pokud vás bolí zub, dejte si doušek rakije a podržte ho několik vteřin na bolavém zubu. Trochu ji promněte a pak ji vyplivněte. Tento postup byste měli opakovat dvakrát nebo třikrát, vždy jednou za čas. To by mělo bolest zubů zmírnit.

#3 Bolest v krku

Pokud máte bolesti v krku způsobené bakteriální infekcí, může vám rakija pomoci. Užijte několik kapek rakije spolu s propolisem. To by mělo váš krk dezinfikovat. Můžete si také připravit bylinkový čaj a přidat do něj několik lžic rakije. Ten by měl bolest v krku zklidnit i zahřát.

#4 Bolest zad a ztuhlý krk

Pokud vás bolí záda, měla by vám pomoci masáž rakijí. Vezměte si trochu rakije komovica nebo tropica a vmasírujte ji do bolavých ztuhlých zad. Tím by se měly svaly uvolnit. Po několika hodinách proceduru zopakujte. Pomoci by měl i jakýkoli jiný druh rakije. Tento trik můžete použít i v případě ztuhlé šíje.

#5 Revmatismus

Lidé, kteří trpí revmatismem, mohou rakiji používat k masáži kloubů. Rakija by měla uvolnit klouby a zmírnit bolest kloubů.

#6 Otoky

Rakija je také vhodná pro snížení otoků. Otok si můžete masírovat obkladem z rakije. Ten by měl ochlazovat vaši pokožku. Obklad nenechávejte na pokožce příliš dlouho, jinak by mohlo dojít k jejímu podráždění.

#7 Špatný krevní oběh

Lidé často pijí rakiji pod záminkou, že je dobrá pro krevní oběh. Je však pravda, že šálek rakije rozproudí krevní oběh a zahřeje vás. Pokud je vám zima, dejte si šálek a hned se budete cítit lépe 🙂.

#8 Urologické problémy

Pokud trpíte infekcí močových cest, dejte si doušek rakije smíchané s petrželkou. To by mělo pomoci vyřešit bakteriální infekci.

#9 Nevolnost při cestováni

Nevolnost při jízdě autem nebo autobusem může být poměrně vyčerpávající. Pokud jí trpíte, dejte si doušek rakije, než usednete do vozidla. Nepijte však a neřiďte!