Nedaleko Primoštenu se nachází kamenné stěny, které protínají strmý kopec Bucavac a táhnou se až ke křišťálově čistému, tmavě modrému Jaderskému moři. Jsou to úchvatné vinice, připomínající tvrdou lidskou práci, která provázela stavbu kamenných plotů a odlesnění kopce. Správa vinice a sklizeň hroznů probíhá i nyní podle zvyků a tradic, bez pomoci moderní techniky. I to je důvodem, proč je vinice Bucavac zapsaná v UNESCO

 

Vinice se nachází na kamenném kopci, který je pro pěstování vinné révy nehostinný. Keře pomocí svých dlouhých kořenů prostupují do hloubky i několika metrů, aby si zajistili potřebné živiny a vodu, kterých je na kopci málo. Extrémní podmínky způsobují, že výnos hroznů se často pohybuje pod 1 kg na jednu hlavu. 

 

Ve vinicích roste pouze vinná odrůda Babić, nazývaná také malý černý obr z Primoštenu, která je přizpůsobena místním podmínkám. Náročnost práce na vinici a nízká výnosnost jsou důvody, proč je vinná réva z vinice Bucavac dražší než z okolních vinic, kde se Babić také pěstuje.

 

Půda na zdejších vinicích má vyšší podíl hornin, to je ideální pro kvalitu vín. Na Bucavacu prší relativně málo, zatímco sluneční svit a hojnost větru pomáhá révě vysychat, čímž se nejpřirozenějším způsobem předchází chorobám révy. Vítr, který vinné révě pomáhá, může být v některých dnech tak silný, že láme větve, což ještě více snižuje výnosy.

 

Přečtěte si také naše tipy, jak v Chorvatsku koupit víno

 

Vinice s kamennou krajkou

Pohled z výšky na vinice Bucavac

Kamenné zídky jsou součástí Bucavacu od samého počátku zdejšího pěstování vinné révy. Vinaři kdysi vykopávali kameny, aby měli místo pro výsadbu vinné révy. Kameny bylo třeba někam umístit, a tak kolem vinic vznikly kamenné ploty, kterým se dnes říká krajkový náhrdelník. Letní teploty bývají extrémní, ale zimní procházka po Bucavacu vám ukáže, jak prudký vítr zde může být. Kraj musel v minulosti investovat do výstavby dalších, vyšších kamenných zdí, aby před silným větrem ochránil i menší keře vinné révy.

Navzdory (nebo právě díky nim) vysokým teplotám, extrémním větrům, chudé půdě s vysokým obsahem kamene se vinné révě v Babići daří z této půdy vytěžit to nejlepší a produkovat jedno z nejuznávanějších červených vín v Chorvatsku.

Pokud si chcete tyto krásné vinice prohlédnout z dálky, doporučujeme vystoupat na vyhlídku se sochou Panny Marie Lorertánské, odkud budete mít vinice jako na dlani.

Babić - malý černý obr z Primoštenu

Víno Babić je opravdovou perlou Chorvatska. Pěstování vinné révy na jeho výrobu je náročné, stejně jako podmínky ve které roste. Právě podmínky a poloha vinic dávají vínu Babić specifickou příchuť. Je oceňováno jako nejlepší chorvatské červené víno. O vínu Babić a jeho chuti jsme napsali samostatný článek: Víno Babić – Malý černý obr z Primoštenu.