Pokud se rozhodujete, kam se vydat na svou příští dovolenou, a toužíte po malebném místě plném kouzla, historie a úžasných pláží, pak byste měli rozhodně zvážit návštěvu Valunu. Toto skryté pokladové město leží na chorvatském pobřeží Jadranu a nabízí neuvěřitelný zážitek pro všechny, kteří se sem rozhodnou zavítat.

Poloha a nejlepší roční doba k návštěvě

Valun se nachází na ostrově Cres, nedaleko chorvatského pevninského pobřeží. Díky své poloze na pobřeží Jadranu si můžete vychutnat příjemné středomořské podnebí s mírnými zimami a teplými léty. Nejlepší roční dobou k návštěvě je jaro a podzim, kdy teploty jsou příjemné a turistický ruch není tak vysoký. Průměrné teploty se pohybují kolem 25-30°C v létě a kolem 15-20°C na jaře a na podzim.

Památky ve městě

Valunské historické jádro je jako pohádková kulisa s úzkými uličkami a malebnými kamennými domy. V jeho srdci se nachází kostel sv. Marka, ikonická stavba s bohatou historií. Nezapomenutelným zážitkem je také návštěva Valunské ploče, unikátní kamenné desky se záznamy v písmu glagolica, která je svědectvím bohatého kulturního dědictví tohoto místa.

Aktivity ve městě

Ve Valunu se nenudit rozhodně nebudete. Můžete si užít krásné procházky podél pobřeží s nádherným výhledem na moře a okolní ostrovy. Milovníci vodních sportů se zde mohou pustit do potápění a objevování podmořského světa nebo se vydat na plachtění po azurových vodách Jadranu. Nechte se také okouzlit krásou okolních ostrovů a přírodních rezervací, které jsou snadno dostupné z Valunu.

Gastronomie ve městě

Valunská gastronomie je skutečnou lahůdkou pro vaše chuťové buňky. Zdejší restaurace nabízejí širokou škálu tradičních chorvatských pokrmů s mořskými plody a čerstvými surovinami. Ochutnejte místní speciality, jako je čerstvý grilovaný rybí filet doprovázený olivovým olejem a ochutnejte slavnou chorvatskou vínu, která dokonale doplní váš gastronomický zážitek.

Ubytování ve městě

V Valunu najdete ubytování pro každý rozpočet a vkus. Můžete si vybrat z nabídky luxusních hotelů s výhledem na moře, pohodlných apartmánů nebo příjemných penzionů s atmosférou domova. Bez ohledu na to, kde se ubytujete, budete mít blízko k plážím a kouzlu historického jádra města.

Pláže a možnosti koupání

Valun je obklopen nádhernými plážemi s tyrkysovými vodami Jadranu. Pro rodiny s dětmi jsou ideální písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, zatímco milovníci klidu a relaxace si užijí osamocené oblázkové zátoky. Pokud máte rádi vodní sporty, najdete zde také pláže s nabídkou potápění, surfování a dalších aktivit.

Kulturní akce ve městě

Valun je také místem bohatým na kulturní události po celý rok. Festivaly, koncerty a tradiční slavnosti vás zcela pohltí do místní atmosféry. Prožijte nezapomenutelné chvíle na valunském festivalu, kde se místní lidé sejdou, aby oslavili své kulturní dědictví skrze hudbu, tanec a tradiční jídlo.

Valun je malým kouskem ráje na chorvatském pobřeží. S jeho malebnými uličkami, historickými památkami, úchvatnými plážemi, bohatou gastronomií a kulturními událostmi nabízí nezapomenutelný zážitek pro všechny návštěvníky. Přijďte a objevte krásu a atmosféru tohoto kouzelného městečka a přivezte si domů vzpomínky na dovolenou, které budou trvat celý život.

Ubytování v Chorvatsku

Největší výběr ubytování v soukromých apartmánech a hotelech