Město Poreč leží na pobřeží Jaderského moře v Chorvatsku a je proslulé svým bohatým historickým dědictvím a krásnými plážemi. Bylo založeno již v antické době a po celá staletí bylo důležitým centrem obchodu a kultury. Nejvýznamnější památkou města je Euphrasian Basilica, která byla prohlášena za světové dědictví UNESCO. Poreč také nabízí širokou škálu pláží, od rodinných až po ty vhodné pro sportovní aktivity, jako je například windsurfing. Město je také výchozím bodem pro výlety do okolí a nabízí řadu turistických aktivit. Tento průvodce vám poskytne podrobné informace o tom, co v Poreči vidět a dělat, stejně jako o možnostech ubytování a stravování.

Památky

Euphrasian Basilica je jednou z nejvýznamnějších památek v Poreči. Byla postavena v 6. století a je to jedna z nejlépe zachovalých bazilik z období byzantské architektury. Prohlášena za světové dědictví UNESCO, basilika je známá svými mozaikami a freskami, které zobrazují biblické scény. Návštěvníci si mohou prohlédnout také kryptu, kde jsou pohřbeni biskupové města.

Porečka akvadukt je další významnou památkou v Poreči. Akvadukt byl postaven v 1. století a sloužil k dodávání vody do města. Je to jedna z nejlépe zachovalých antických staveb v Chorvatsku a je pozoruhodná pro svou architekturu a inženýrským mistrovstvím.

Stará městská brána je poslední z významných památek v Poreči. Tato brána byla postavena v 16. století a sloužila jako hlavní vchod do města. Je to jedna z nejlépe zachovalých renesančních bran na Jadranu a je ozdobena sochami a reliéfy.

Pláže

Plaža Zlatni Rt je jednou z nejznámějších pláží v Poreči. Leží v zátoce a je vybavena sprchami, toaletami a lehátky. Je vhodná pro rodiny s dětmi, protože její písečná pláž je mělká a postupně se svažuje do moře. Pláž má také nabídku sportovních aktivit jako jsou windsurfing a potápění.

Plaža Brulo je další pláží v Poreči, která se nachází poblíž centra města. Pláž je vybavena sprchami, toaletami a lehátky. Je vhodná pro rodiny s dětmi, protože její písečná pláž je mělká a postupně se svažuje do moře. Pláž má také nabídku sportovních aktivit jako jsou vodní lyžování a potápění.

Plaža Červar-Porat je poslední pláží, která stojí za zmíňku. Nachází se asi 6 km od Poreče, pláž je vybavena sprchami, toaletami a lehátky. Je vhodná pro sportovní aktivity, jako je windsurfing a potápění. Pláž je také oblíbeným místem pro kite-surfing.

Aktivity:

Procházky historickým centrem Poreče

Poreč je plný historických památek a krásných uliček, které stojí za prozkoumání. Mezi nejvýznamnější památky patří například Euphrasian Basilica, která je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Výlet na ostrov Sveti Nikola

Ostrov Sveti Nikola se nachází asi 2 km od Poreče a je ideálním místem pro relaxaci a koupání. Na ostrově se nachází pláž, restaurace a bar. Můžete se tam dostat trajektem z Poreče.

Sportovní aktivity

Poreč nabízí širokou škálu sportovních aktivit, jako je windsurfing, potápění, vodní lyžování, kite-surfing a další. Můžete si také pronajmout lodičku nebo jet na vodních skútrech.

Nákupy

Poreč je plný obchodů s módou, suvenýry a kulinářskými specialitami. Můžete si také nakoupit rybí speciality a olivový olej, které jsou typické pro tuto oblast.

Gastronomie

Poreč nabízí širokou škálu restaurací a kaváren, kde si můžete vychutnat místní kuchyni. Specialitou jsou ryby a mořské plody, které jsou čerstvé a chutné. Doporučuji také ochutnat místní vína a olivový olej.

Doprava:

Letiště

Nejbližší mezinárodní letiště je v Zadaru, odkud můžete jet autobusem nebo vlakem do Poreče. Další možností je letiště v Terstu, odkud můžete jet autobusem nebo vlakem do Poreče.

Autobus

Poreč má dobrou autobusovou dopravu s několika linkami, které vás dovezou do okolních měst a obcí.

Auto

Poreč je snadno dostupný autem, v centru města i na okraji je několik parkovišť.

Ubytování:

Hotely

Poreč nabízí širokou škálu hotelů v různých cenových kategoriích, od levných až po luxusní. Některé z hotelů jsou situovány přímo v centru města, jiné na okraji města nebo na pláži.

Penziony

Penziony jsou další možností ubytování v Poreči. Penziony jsou často rodinné a nabízejí příjemnou a útulnou atmosféru.

Apartmány

Apartmány jsou další možností ubytování v Poreči. Apartmány jsou často soukromě pronajímané a nabízejí více soukromí než hotely nebo penziony.

Kempy

Poreč nabízí i kempy, kde si můžete postavit stan nebo zapůjčit karavan. Kempy jsou často situovány na okraji města nebo na pláži.

Luxusní ubytování

Poreč nabízí také luxusní ubytování, jako jsou vilky nebo vile, které jsou vybaveny vším potřebným pro pohodlnou dovolenou.

Gastronomie

Místní speciality

Poreč je znám pro své místní speciality jako je „brudet“ – směs ryb a mořských plodů vařených s rajčaty a cibulí, „fuži“ – místní těstoviny s různými omáčkami, a „pasticada“ – hovězí maso marinované v vinném octu a koření, pečené se slaninou a cibulí.

Ryby a mořské plody

Poreč je také znám pro své čerstvé ryby a mořské plody, které jsou často používány v místní kuchyni.

Víno

Poreč je také znám pro své víno, zejména pro „malvaziju“, bílé víno z Istrie. Místní restaurace nabízejí širokou škálu místních vín k degustaci.

Ovoce a zelenina

Poreč je plný zahrad a polí, kde se pěstuje ovoce a zelenina, které jsou čerstvé a chutné. Místní restaurace nabízejí jídla s těmito produkty.

Kavárny a bary

Poreč nabízí také širokou škálu kaváren a barů, kde si můžete vychutnat kávu nebo nápoje. Tyto kavárny a bary jsou často situovány v historickém centru města.

Poreč je krásné město plné historie a kultury, s krásnými plážemi, bohatou gastronomií a mnoha aktivitami pro turisty. Je to ideální destinace pro rodiny s dětmi i pro páry, kteří hledají klid a pohodu. Poreč nabízí širokou škálu ubytování, od levných hostelů až po luxusní hotely.

Památky jako jsou Euphrasian Basilica, The Round Tower a The House of Two Saints jsou must-see pro milovníky historie a architektury. Pláže jnabízejí krásné výhledy a skvělé možnosti k plavání a opalování. Pro ty, kteří hledají aktivní dovolenou, nabízí možnosti jako jsou cyklistika, plavání, potápění a vodní sporty.

Poreč je krásné město plné historie, kultury a zábavy, které nabízí něco pro každého. Je to skvělá destinace pro dovolenou a určitě stojí za návštěvu.

Ubytování v Chorvatsku

Největší výběr ubytování v soukromých apartmánech a hotelech

Ubytování v Chorvatsku

Největší výběr ubytování v soukromých apartmánech a hotelech