Záhřebský systém veřejné dopravy se nazývá ZET, což je zkratka pro Zagrebački Električni Tramvaj. Tvoří ji především autobusy a tramvaje, které kličkují po celém městě a zajíždí i do sousedních měst, včetně města Velika Gorica, kde se nachází letiště. Systém je rozsáhlý a zahrnuje 19 tramvajových linek a 117 autobusů. Tramvaje a autobusy jezdí 24 hodin denně, ale ne všechny spoje.

Tramvaje

14 tramvajových linek (1-7, 9, 11-15 a 17) jezdí denně od 04:00 do 00:00 (od 4:00 do 24:00).

4 tramvajové linky (31-34) jezdí v noci od 00:00 do 04:00 (od půlnoci do 4:00).

Jízdní řády denních tramvajových linek.

Jízdní řády nočních tramvajových linek.

Mapa denních tramvajových linek
Mapa nočních tramvajových linek


Autobusy

Autobusy jezdí denně od 04:00 do 00:00 (od 4:00 do půlnoci).

4 autobusy (116, 172, 212, 268) jezdí v noci od 00:00 do 04:00 (od půlnoci do 4:00).

Jízdní řády denních autobusů.

Jízdní řády nočních autobusů.

Mapa autobusové dopravy v Záhřebu

Ceny jízdného

Jízdenky si můžete zakoupit v prodejnách ZET (u nádraží), tabácích Tisak, v prodejnách iNovine nebo u řidiče v autobuse nebo tramvaji.

Po nástupu do vozu si musíte nechat jízdenku orazítkovat/ověřit nebo naskenovat průkaz ZET pomocí žlutého boxu.

Města Velika Gorica a Zaprešić a obce Bistra, Klinča Sela, Luka a Stupnik mají stejný systém prodeje jízdenek a ceny jízdenek.

Ubytování v Záhřebu

Největší výběr soukromých apartmánů a hotelů v Záhřebu.

Ubytování v Záhřebu

Největší výběr soukromých apartmánů a hotelů v Záhřebu.

Ceny jízdného v prodejnách ZET

30 minutová jízdenka stojí 4 kuny a platí v den zakoupení.

60 minutová jízdenka stojí 7 kun a platí v den zakoupení.

90 minutová jízdenka stojí 10 kun a platí v den zakoupení.

Ceny jízdného u řidiče

30 minutová jízdenka stojí 6kuny a platí v den zakoupení.

60 minutová jízdenka stojí 10 kun a platí v den zakoupení.

90 minutová jízdenka stojí 15 kun a platí v den zakoupení.

Permanentky

Denní jízdenka na neomezenou jízdu stojí 30 kun a 3 denní neomezená jízdenka stojí 70 kun.

Děti do 7 let mohou jezdit zdarma, pokud jsou v doprovodu dospělé osoby. S jednou dospělou osobou mohou jet až tři děti mladší 7 let. Pokud dospělý cestuje se čtyřmi a více dětmi, musí zaplatit jízdenku pro čtvrté a další dítě.

TIP autora: Přečtěte si našeho průvodce dovolenou v Záhřebu. Naleznete v něm všechny důležité informace pro pobyt v Záhřebu.

Na co si dát pozor

Systém veřejné dopravy v Záhřebu je rozhodně spolehlivější než v menších městech Chorvatska. Přesto je zde několik věcí, na které byste si měli dát pozor:

Svátky

Celkově je veřejná doprava v Záhřebu přesná. Pozor však na svátky, kdy některé okrajové linky mohou jezdit se zpožděním, pokud vůbec jedou.

Vědět, kam jedete

Ne na všech zastávkách je také zveřejněn jízdní řád autobusů a tramvají, které tudy projíždějí. Pokud vaše trasa zahrnuje i odlehlé oblasti, měli byste vědět, kam potřebujete jet a kdy autobus přijede. Pokud cestujete pouze v rámci centra, na většině tramvajových a autobusových zastávek najdete mapu.

Pozor ať vám autobus neujede

Na některých rušnějších zastávkách se autobusy řadí za sebe. V takovém případě se do autobusu nastupuje tam, kde zastavil. Nemusí to být přímo na zastávce. Pokud nedáváte pozor, může se stát, že vám autobus ujede.

Pozor na revizory

Do autobusu občas nastoupí Sluzba Kontrole (neboli revizor) ze společnosti ZET, aby zkontroloval jízdenky, obvykle během dne, když je hezky. Pokud jste si zakoupili jízdenku ve stánku s tabákem nebo v Tisaku, nezapomeňte si ji při nástupu orazítkovat. Pokud vás chytí bez jízdenky, můžete dostat pokutu až 800 kun.

Zóny městské dopravy ve Splitu

Městská doprava ve Splitu

Proč vůbec využívat městskou dopravu ve Splitu? Pokud jste na dovolené vlakem, autobusem nebo letadlem. Je to ta nejjednodušší možnost, jak navštívit místa v okolí Splitu.

Přečíst »

Autobusová doprava v Chorvatsku

Cestování autobusem je nejlevnější a nejspolehlivější možností cestování po Chorvatsku, i když se autobusová doprava značně liší rychlostí a pohodlím. Jízdní řády nejsou kromě velkých

Přečíst »