Proč vůbec využívat městskou dopravu ve Splitu? Pokud jste na dovolené vlakem, autobusem nebo letadlem. Je to ta nejjednodušší možnost, jak navštívit místa v okolí Splitu. Hromadná doprava se vyplatí také turistům, kteří přijeli autem. Nemusíte řešit parkování, které je ve Splitu drahé a věčně plné. A také si můžete bez omezení dopřát výborná chorvatská vína nebo jiné alkoholické nápoje. Níže uvedená místa se nachází mimo Split. Pokud vás zajímá kam se podívat přímo ve Splitu, přečtěte si našeho průvodce dovolenou ve Splitu.

Veřejná doprava ve Splitu se nazývá Promet (Doprava) a její autobusy vás mohou dovézt i mimo centrum. Síť autobusů je rozdělena do čtyř zón a podle toho se určují i ceny jízdenek (podle blízkosti samotného centra). Pokud máte jasno v tom, kam jedete, můžete si jízdenku koupit na stáncích Tisak s označením oblasti, do které jedete, nebo můžete zaplatit i samotnému řidiči autobusu a uvést přesné místo, kam jedete.

Ceny autobusových jízdenek jsou rozděleny do zón:

Zóna 1: 9 kun

Zóna 2: 13 kun

Zóna 3: 17 kun

Zóna 4: 21 kun

Obecně platí, že vše v centru Splitu patří do zóny 1. Můžete si vybrat mezi krásnými a méně přeplněnými plážemi, malými a malebnými starými osadami nebo i historickými místy mimo tuto zónu. Volba je jen na vás. Zde je několik nápadů na místa ve Splitu, která můžete navštívit v zónách 2, 3 a 4 s využitím městské hromadné dopravy.

Kam vyrazit v zóně 2

Město Solin

Solin se nachází velmi blízko centra, severovýchodně od Splitu. Původně se jmenoval Solana a byl řeckou kolonií založenou ve 3. století př. n. l. a později římskou kolonií. V té době se nakonec stal čtvrtým největším městem v celé Římské říši. V Solině se můžete vydat na prohlídku jejích impozantních zřícenin. Nasedněte na autobus číslo 2 (Split – Poljička – K. Sućuraj (Strinje) – letiště Split) nebo na autobus číslo 38 (Split – K. Stari – Resnik).

Sobreč

Na jižní smyčce splitské zóny 2 je Stobreč první destinací, kam se můžete dostat. Je ideální, pokud hledáte místo v blízkosti, kde si můžete odpočinout a kde je dostatek barů a restaurací. Ve Stobreči se nachází také golfové hřiště. Dopraví vás tam autobus číslo 60 (Split-Omiš) nebo číslo 25 (Split-Stobreč).

Podstrana

Když projedete Stobrečí, dojedete do Podstrany. Podstrana má velké množství krásných pláží, na kterých jsou bary a restaurace. Místní říkají, že pokud si chcete užít moře ve Splitu a mimo davy lidí, jeďte do Podstrany. Pokud hledáte něco jiného než pláže, můžete se také vydat na pěší túry po okolních kopcích nebo na kajaku po řece Žrnovnici. Věděli jste také, že podle legend mohl být v Podstraně pohřben slavný král Artuš? Abyste se sem dostali, nasedněte na autobus číslo 60 (Split-Omiš).

Kam vyrazit v zóně 3

Kaštela

Dejte si pozor, do které Kaštely chcete jet. Kaštelu tvoří sedm osad, tak si dejte pozor, ve které z nich vystoupíte. Jízdenka je do všech osad stejná. Kaštela se nachází severozápadně od Splitu, po cestě na letiště. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli Kaštelu, nezapomeňte si užít její promenády, pláže a přístavy! Nasedněte na autobus číslo 2 (Split – Poljička – K. Sućuraj (Strinje) – letiště Split) nebo na autobus číslo 38 (Split – K. Stari – Resnik).

Krilo

Pokud projedete Podstranou směrem na jih, dojedete do zóny 3. Je v ní mnoho míst, která můžete navštívit hned po sobě: Mutogras, Jesenice, Sumpetar, Dugi Rat… Krilo má také velmi pěkné pláže. Stačí vystoupit v místě, které vás zajímá a po návštěvě popojet zase dál. Doveze vás tam autobus číslo 60 (Split-Omiš).

Místa v zóně 4

Duće

Duće je jednou z posledních destinací v zóně 3 na jihu. Mnozí pokračují do Omiše, ale Duće je místo, které si zaslouží veškerou vaši pozornost, pokud vás zajímají krásné pláže a kempy. Nastoupit do autobusu číslo 60 (Split-Omiš).

Trogir

Starobylé a malebné město Trogir je často považováno za miniaturní verzi Splitu a jeho krásná promenáda a úzké uličky vám na dlouho utkví v paměti. Liduprázdné pláže můžete navštívit na mostem propojeném ostrově Čiovo. Dopravíte se tam autobusem číslo 37 (Split – letiště Split – Trogir).

Omiš

Omiš je jedno z nejoblíbenějších a největších měst na pobřežní cestě mezi Splitem a Dubrovníkem. Omiš, vzdálený pouhých 40 minut od centra, je skutečným klenotem dalmatského pobřeží s krásnými starými uličkami, kaňonem Cetiny a nádhernými plážemi. Nastupte na autobus číslo 60 (Split-Omiš) a po cca 40 minutách jízdy budete v Omiši.

Ubytování ve Splitu

Dovolená u nádherných pláží

Ubytování ve Splitu

Dovolená u nádherných pláží