Popis pláže

Pláž je dostatečně široká a prostorná, rozdělená kamenným molem na několik lagun. Břeh je pokrytý jemnými oblázky, místy nedávno dovezenou drtí, doporučujeme speciální gumovou obuv.

Moře je velmi čisté, klidné a průzračné, s nádherným tyrkysovým odstínem. Vstup do vody je pozvolný a pohodlný, molo je vybaveno schody pro sestup. Bezpečná místa ke koupání jsou ohrazena bójkami a v letních měsících zde slouží záchranáři.

Pláž Žnjan je ideální pro rodiny s dětmi, starší páry i aktivní mládež. K zábavě patří různé vodní atrakce, nafukovací dětské hřiště se skluzavkami a trampolínami, plážový volejbal. Občerstvit se můžete v četných barech, restauracích a potravinových zónách, k dispozici jsou stánky se zmrzlinou a nealkoholickými nápoji.

Vstup na pláž je zdarma, pláž je vybavena sprchami, toaletami a převlékárnami, za poplatek si lze pronajmout slunečníky a lehátka. V hlavní sezóně nemusí stačit pro každého, proto je třeba přijít včas nebo si připravit vlastní ručník. Odlehlé části pláže jsou klidnější, než rušná hlavní zóna, kde můžete šnorchlovat, skákat ze skal nebo si udělat romantický piknik při západu slunce. Milovníky rušných plážových večírků potěší místní bary, které fungují až do pozdních nočních hodin.

Na pláž Žnjan se dostanete městskými autobusy 8 a 15, které jezdí každou půlhodinu. V létě vyjíždějí ze splitského přístavu „vodní taxíky“, jejichž jízda netrvá déle než deset minut.

Nejlepší období pro návštěvu?

Léto v Chorvatsku je sice horké, ale díky mořskému vánku je velmi příjemné – nejlepší období pro dovolenou na pláži. Pokud chcete vidět památky této země bohaté na historické události, je lepší zvolit zájezdy na jaře nebo na podzim: jednak je příjemné počasí a jednak v těchto ročních obdobích necestuje tolik turistů, což pozitivně ovlivňuje ceny.

Ubytování v okolí

Pláž je obklopena moderními výškovými budovami, které se nacházejí převážně v blízkosti pláže.

hotely, penziony a samostatně stojící apartmány. Mezi nimi je jednou z nejatraktivnějších možností v kategorii cena-kvalita-lokalita hotel Fanat ****. Nachází se v první linii, sto metrů od pláže, má velký krásný areál, vlastní lounge bar s venkovní terasou s výhledem na promenádu, restauraci, krytý bazén a podzemní parkoviště.

Hostům jsou k dispozici dvě desítky prostorných, moderně zařízených pokojů s klimatizací, minibarem, širokým vyhlídkovým balkonem a vlastní koupelnou. Návštěvníci mohou zdarma využívat bezdrátové připojení k internetu, satelitní televizi a posilovnu. K dalším službám patří směnárna, čistírna, samoobslužná prádelna a půjčovna jízdních kol. Personál je zdvořilý a pozorný, připravený poskytnout veškeré důležité informace a pomoci s rezervací výletů a vstupenek. V pěší vzdálenosti od hotelu se nachází supermarket a nákupní centrum, autobusová zastávka – 200 metrů.

Co nabízí okolí pláže?

Split je doslova posetý historickými památkami a zajímavostmi, které stojí za to prozkoumat během dovolené v tomto letovisku. Za perlu města je právem považován palác římského císaře Diokleciána, který je spolu s okolním Starým městem zařazen na seznam kulturního dědictví UNESCO. Do dnešních dnů se dochovaly tři strážní věže, Jupiterův chrám a císařské mauzoleum, které bylo přestavěno na katolickou katedrálu.

V centru Starého města se nachází náměstí Peristyl, pod nímž se nachází komplex podzemních staveb, které dříve sloužily ke skladování potravin. Nyní je zde trh se suvenýry a večer se na náměstí konají koncerty a další velkolepé akce.

Pozoruhodná je 60 metrů vysoká zvonice katedrály svatého Duky (patrona Splitu), z níž je vidět celé město jako na dlani. Vstupenka stojí 10 kun, při jejím zvedání je třeba být opatrný – schody jsou silně vymazlené a velmi kluzké.

Od poloviny do konce srpna se ve Splitu slaví Diokleciánovy dny s kostýmovanými a pochodňovými průvody, rytířskými turnaji a divadelními představeními. Na tyto velkolepé akce se sjíždějí turisté z celé Evropy, což je třeba vzít v úvahu při plánování cesty a rezervaci ubytování.

Pláž Bačvice ve Splitu

Pláž Bačvice ve Splitu

Bačvice je nejkrásnější a nejlépe vybavená městská pláž ve Splitu. Nachází se v malebné písečné zátoce, v bezprostřední blízkosti přístavu a jen 1 km od centra tohoto

Přečíst »