Přemýšlíte o dlouho vytoužené dovolené na pobřeží Jaderského moře? Než si pronajmete letní ubytování v Chorvatsku, doporučujeme vám podívat se na několik tipů, které mohou zlepšit kvalitu vašeho pobytu. Před rezervací ubytování je potřeba myslet na mnoho věcí. Jejich seznam a rady naleznete na následujících řádcích.

1. Výběr destinace

Ostrov, pláž, venkov, starověká římská města nebo pevnosti? Chorvatské pobřeží má rozhodně pro každého něco. I když je pravda, že Dubrovník, Split, Hvar nebo Rovinj mají nejlepší předpoklady k tomu, aby v létě přilákaly turisty, existují místa, která vás opravdu překvapí.

Istrijský poloostrov prokazuje svou turistickou sílu i mimo sezónu, například o Velikonocích je turisticky velmi vytížený. Důvodem je i to, že Istrie se nachází na severním pobřeží Chorvatska, takže je velmi snadno dopravně dostupná z celé Evropy. Pokud vás lákají pláže, navštivte města jako Umag, Novigrad, Poreč nebo Pulu. Pokud však cítíte potřebu většího kontaktu s přírodou nebo venkovem, vyzkoušejte malebná místa jako Motovun, Pazin nebo Labin. Ať už se rozhodnete vyrazit kamkoli, najdete zde spoustu kvalitních hotelů, působivých vil a nekonečné množství míst pro kempování.

Pobřeží nabízí mnoho možností letního ubytování. Blízko Istrie můžete navštívit kouzelné město Opatija v Kvarnerském zálivu nebo jeho ostrovy: Krk, Cres, Lošinj, Mali Lošinj nebo Rab.

Stejně tak, pokud chcete svou dovolenou v Chorvatsku obohatit o trochu kultury a historie, Zadar a Šibenik jsou města, která vám mají ve svých ulicích, kostelích a pevnostech co nabídnout a zároveň vás přiblíží k nádherným ostrovům a plážím.

Jako z pohádky se vám může zdát Hvar, ale doporučujeme, abyste do svých plánů zahrnuli i další ostrovy v okolí Splitu. Jako možné alternativy můžete zvážit Brač, Vis nebo ostrovy v okolí Dubrovníku, jako je Korčula nebo Lastovo.

Jakmile si budete jisti cílovou destinací, zjistíte, že v létě je k dispozici ubytování všeho druhu: hotely, hostely, apartmány, vily, domy, byty a mnoho dalšího. Podívejte se na stránky Booking.com a uvidíte, jaké typy ubytování můžete na chorvatském pobřeží Jadranu najít.

Booking.com

2. Výběr ideálního letního ubytování v Chorvatsku

Chorvatsko se může pochlubit nejen nesčetnými turistickými destinacemi, ale také různými typy ubytování. Od apartmánů po vily, od pětihvězdičkových hotelů po eko-domky, od domů na pláži po kempy. Může být těžké si vybrat ubytování, které bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám. Proto berte v úvahu více faktorů:

Váš rozpočet

Pokud pro vás peníze nejsou problém, určitě si vyberete z mnoha luxusních hotelů, které najdete v místech, jako je Istrie, Dubrovník nebo Hvar. Pokud se však přikláníte k levné dovolené, vybírejte ze spousty kvalitních apartmánů a tří hvězdičkových hotelů.

Kdy plánujete pobyt

Ačkoli se za hlavní sezónu považuje období od června do srpna, ceny se mohou v jednotlivých týdnech a z různých důvodů lišit. Červenec a první týdny srpna jsou obvykle nejvytíženější , proto nebuďte překvapeni, že je na výběr méně ubytování a za vyšší ceny. Mnoho turistů cestuje do Chorvatska v červnu nebo v květnu, či o něco později, v září. V obou případech je počasí fantastické a je zde spousta možností, co dělat.

Kolik dní plánujete zůstat?

Pokud se rozhodnete pro krátký pobyt, například na  čtyři noci, zvažte ubytování v hotelu. Nebudete se muset starat o jídlo ani úklid a čas využijte k objevování krás Chorvatska. Nadruhou stranu apartmán vás vyjde levněji, budete tak moci utratit větší část z rozpočtu za aktivity a výlety.

V kolika lidech cestujete?

Počet osob, které s vámi cestují, umožní vybírat možnosti ubytování. Některé apartmány, jakkoli jsou prostorné, mají pouze manželskou postel a existují i ubytování, která nabízejí ceny pouze pro páry. Pokud cestujete s širší rodinou nebo velkou skupinou přátel, můžete zvážit i pronájem vily nebo domu a rozpočet rozdělit mezi rodinu nebo přátele.

Kam ve vybrané destinaci?

Pokud navštívíte historická města, jako je Rovinj, Pula, Zadar, Šibenik, Trogir, Split nebo Dubrovník, zvažte ubytování v jejich starých městech, která vás okouzlí svou atmosférou. Na ostrovech, jako je Vis, Lastovo nebo Krk, stejně jako na nádherných riviérách, jako je Opatija, Makarská nebo Brela, je naopak zajímavější ubytování s výhledem na moře.

Jaký typ dovolené plánujete?

Ne všechny dovolené jsou stejné. Zatímco někteří hledají veškerý komfort a služby, které jsou charakteristické pro luxusní zájezdy, jiní spíše usilují o autentičtější poznávání krás Chorvatska. Vybírat můžete i z pobřežních měst, ve kterých to v noci žije nebo naopak z klidnějších vesniček daleko od měst. Ubytování vybírejte podle toho, co je vám bližší, abyste si dovolenou užili.

3. Rezervace pomocí telefonu

Je sice pravda, že při plánování další cesty je jednodušší vše zorganizovat na notebooku, ale při hledání ubytování v Chorvatsku, byste měli vážně zvážit mobilní aplikaci Booking.com. Nabízejí  zvýhodněnou sazbu pro ty, kteří si rezervují ubytování prostřednictvím jejich mobilních webových stránek nebo aplikace. V některých ubytovacích zařízeních můžete díky této speciální sazbě získat slevu až 20 %.

4. Využijte slevy nebo speciální nabídky

Booking.com nabízí program Genius, který propojuje ubytovací zařízení a hosty. Aby se ubytovací zařízení mohlo stát součástí programu, musí splnit řadu požadavků, jako je například vynikající hodnocení.

Abyste se do programu mohli dostat jako hosté, musíte se přes Booking.com ubytovat vícekrát. Co za to dostanete? Jako hosté v programu Genius můžete využívat slevy nebo jiné nabídky, které vám výhlednou cenu ubytování sníží.

Kromě programu Genius však existují i nabídky zaměřené na hosty z určité země, slevy pro páry, slevy pro rezervace na poslední chvíli atd. Při hledání letního ubytování nezapomeňte kouknout také na Booking.com, díky jejich programu můžete mít cenu ubytování levnější.

Booking.com

5. Hledejte ubytování s flexibilními storno podmínkami

Poslední věc, kterou byste si přáli, je, aby vás krátce před cestou potkalo něco, proč byste museli zrušit ubytování. Může se jednat o rozbité auto, ztráty dokladů, nemoc nebo úraz. A abyste nepřišli o peníze při zrušení ubytování, hledejte vždy ta, která nabízí flexibilní storno podmínky.

Některá ubytování nabízí možnost zrušení rezervace bez poplatku, do určitého data před příjezdem. Takové podmínky vám dovolí zrušit pobyt i jeden den před příjezdem, bez sankcí. Jiná ubytování zase vyžadují pouze zálohu a zbytek chtějí doplatit po příjezdu. Úplnou flexibilitu budete mít u ubytovacích zařízení, která můžete platit hotově při příjezdu.

6. Přečtěte si recenze

Rádi bychom řekli, že při plánování dovolené v Chorvatsku je všechno perfektní, ale něco se může přihodit vždy. Teď, když víte cíl své cesty, máte rezervované ubytování, které vás zaujalo, můžete se začít těšit.

Aby i po příjezdu dopadlo vše na jedničku, čtěte recenze na ubytování, ještě než ho rezervujete. Snadno se může stát, že apartmán nebylo tak snadné najít, jak tvrdili v popisku, není příliš čistý nebo některé vybavení nefunguje tak, jak by mělo nebo není tak blízko pláže, jak se píše. Přes to všechno se mnoha nemovitostem daří udržet si hodnocení 8 nebo 9 z 10. Abyste se vyhnuli špatným zkušenostem, věnujte trochu času přečtení recenzí daného objektu nebo hotelu. Mějte také na paměti, že ne všichni předchozí hosté jsou zkušení cestovatelé a některé jejich recenze mohou být poněkud zvláštní. Někteří například požadují výtahy, i přesto, že si rezervují apartmán uvnitř starého města ze 4. století.

7. Pečlivě zkontrolujte služby a zařízení

Kromě toho, že si kvalitu objektu nebo hotelu, v němž si plánujete rezervovat apartmán nebo pokoj, ověříte na základě zkušeností ostatních hostů, nezapomeňte si pečlivě prohlédnout seznam zařízení, služeb, vybavení a pravidel daného objektu. Je sice pravda, že některá ubytování nejsou v informacích příliš specifická, ale nemělo by se stát, že si informace zapomenete zkontrolovat.

Pokud například cestujete se starší osobou nebo s novorozencem v kočárku, ujistěte se, že je místo řádně přístupné pro vás všechny. Nemusí také zahrnovat některé věci, jako jsou hrnce na vaření v kuchyni, fén v koupelně nebo pračku. Objekt může být nekuřácký a nemá ani terasu, takže budete muset kouřit venku. To vše si snadno ověříte, pokud věnujete čas přečtení všech informací o ubytování, nebo dokonce pokud před rezervací ubytování kontaktujete majitele nebo správce.

8. Před rezervací koukněte do mapy

Je lepší ujistit se hned, kde se ubytování nachází, abyste po příjezdu nezjistili, že se ubytování nachází v historickém centru Splitu, kam se autem nedostanete, a že majitel nemá zajištěné žádné záchytné parkoviště. Některá ubytování se mohou zdát, že se nachází ve městě, ale po příjezdu se můžete octnout několik km od centra, daleko od všeho.

Pomocí mapy na Booking.com si přesně zjistíte, kde se ubytování nachází a zároveň se můžete podívat na ceny ostatních ubytování v okolí. Nelíbí se vám, že je ubytování moc daleko od moře? Proklikejte se mapou a najděte to ideální pro vás.