Pohled v výšky na staré město Primoštenu a jeho okolí

Primošten je krásné malebné městečko, ze kterého se vám po jeho návštěvě nebude chtít odjet. Na následujících řádcích se dozvíte, jaká jsou v Primoštenu zajímavá místa, ukážeme vám nejkrásnější pláže a také, jak se v okolí zabavit. 

Kde leží Primošten?

Primošten se nachází v Dalmácii mezi Šibenikem a Trogirem. Asi 60 km je Split, kam můžete letět letadlem a následně se dopravit do Primoštenu. O způsobech dopravy do Primoštenu píšeme níže.

Krátká historie Primoštenu

Primošten se nachází na malebném poloostrově a s pevninou je spojen tenkou hrází. Zajímavé je, že se původně jednalo o ostrov. Asi před pěti stoletími se obyvatelé Primoštenu na útěku před Turky usadili na nedalekém ostrově Gola Glava. Ten obestavěli městskými hradbami a postavili dřevěný most, který v době nebezpečí zvedali. Odtud pochází název města: premošten znamená přemostěný, odtud Primošten.

Později, když už se obyvatelé Primoštenu nemuseli obávat vpádu Turků, zaplnili část moře, přes které vedl most. Tím se Primošten spojil s pevninou a z ostrova se stal poloostrov.

Postupem času se Primošten stal oblíbeným rekreačním střediskem. Zejména kvůli nádherné pláží Raduča a starému městu.

To, že je Primošten skvělou destinací dokazuje i to, že v tomto přímořském městečku tráví každoročně dovolenou bývalý americký prezident George W. Bush a říká se, že Bill Gates chtěl koupit jeden z nedalekých ostrovů.

V roce 2017 byla v Primoštenu zpřístupněna jedna z největších soch Panny Marie na světě, která je vysoká 17 metrů, nachází se na kopci Gaj, ze kterého jsou nádherné výhledy do okolí.

Zajímavá místa v Primoštenu

Primošten je spíše přímořská vesnice, než město, takže zde nejsou žádná muzea a jiné typicky městské atrakce. Většina lidí sem jezdí odpočívat na krásné pláže a nasát atmosféru malebného chorvatského městečka. Je to také velmi dobrý výchozí bod pro cesty do Šibeniku, Trogiru, Splitu a národního parku Krka. někdo by mohl říct, že v Primoštenu toho není moc k vidění, ale není to pravda. Je zde několik zajímavých míst, která určitě stojí za to vidět.

Kostel sv. Jiří (Crkva sv. Jurja)

Kostel na vrcholu kopce starého města. Co je na kostele k vidění? Nachází se uprostřed krásného hřbitova, ano krásného hřbitova 🙂 Na stropě kostela je nádherná malba, kterou si můžete prohlédnout při jedné z každodenních bohoslužeb. 

Krásný hřbitov

Který obklopuje kostel sv. Jurja a rozprostírá se po celém vrcholu kopce. Je to nejlepší místo v Primoštenu, ze kterého pozorovat západ slunce. Při návštěvě nezapomeňte být potichu, i přestože je hřbitov turisticky vytížen, stále je to místo odpočinku zemřelých

Vyhlídky a socha Panny Marie Loretánské

Z vyhlídek budete mít Primošten a jeho okolí jako na dlani. Součástí vyhlídky je také socha Panny Marie Loretánské. 17 metrů vysoká socha, je jednou z největších soch Panny Marie na světě.

Vinice Bucavac

Známe primoštenské vinice, kterým se často říká “kamenná krajka”, protože jsou protkány kilometry kamenných zídek. Na vinicích se pěstuje nejznámější červené víno Dalmácie – víno Babić.

Pláže Mala a Velika Raduča

Nejznámější pláže v Primoštenu a okolí. Často se objevují na seznamech nejlepších pláží v Chorvatsku

Socha rybáře s kočkou

Pravděpodobně nejčastěji focené místo v Primoštenu s krásným výhledem na staré město.

Navštivte Národní park Krka

Asi hodinu cesty od Primoštenu se nachází Národní park Krka s velkým množství jezer a vodopádů. Pod některými z nich se můžete vykoupat. Do parku je více cest i vstupů, proto jsme mu věnovali zvlášť článek „Navštivte Národní park Krka“.

Navštivte Národní park Kornati

Národní park Kornati je souostroví 89 nádherných ostrovů, ostrůvků a útesů v severní části Dalmácie, poblíž Primoštěnu. Stejně jako Národní park Brijuni se i Kornati skládá z pevniny a moře. Napsali jsme o něm článek „Návštivte Národní park Kornati„, ve kterém naleznete všechny důležité informace, včetně cen vstupného.

Koupání v Primoštenu

Primošten je nejen krásné staré město na malebném poloostrově. Krásné pláže jsou tím, co láká každým rokem více a více turistů. Jak jsme již psali, pláž Mala Raduča v Primoštenu se objevuje na seznamech nejlepších pláží v Chorvatsku. Kromě ní je zde i mnoho dalších zajímavých míst ke koupání a opalování. Ve skutečnosti se Primoštenu říká město pláží.

Kam jít na pláž?

  1. Pláže Mala a Velika Raduča jsou hlavními plážemi Primoštenu. Na dlouhých oblázkových plážích najdete lehátka s deštníky, vodní aktivity a mnoho občerstvení. Velmi oblíbené jsou u rodin s dětmi, protože se nachází téměř v centru města. Také nabízí pozvolný vstup do vody, děti si tak mohou hrát na kraji moře.O plážích se říká, že jsou jedny z nejhezčích v Chorvatsku. Posuďte sami, není to nádhera?
  2. Pláž Garbina – Malá, ale velmi malebná pláž, ve starém městě. Půvabná skalnatá zátoka je ideální na rychlé ranní vykoupání nebo pro šnorchlování. Můžete na ni také utéci před sluncem, v odpoledních hodinách na ni nesvítí přímé slunce.
  3. Pláž Porat – Liduprázdná přírodní pláž v blízkosti malého přístavu a opuštěného hotelu Marina Lučica. Pokud si na tuto pláž uděláte cestu, odmění se vám koupáním v naprostém klidu s výhledem na celý Primošten a pohupující se lodičky. Nezapomeňte si sebou vzít občerstvení, na pláži žádné není.
  4. Pláž Luka – dlouhá pláž, která leží mezi plážemi Raduča a Porat. Pláž je oblázková, s pozvolným vstupem do moře. I přesto, že je pláž také v centru města, nebývá na ni tolik turistů. U pláže se také nachází jedna z turistických atrakcí – socha rybáře s kočkou.
  5. Pláž Popožo – Jedna z malých pláží ve starém městě Primošten. Po poledni může sloužit pro odpočinek těm, kteří nemají rádi přímé slunce, které v tuto dobu bývá schované za budovami starého města.
  6. Pláž Dagna – Malá kamínková zátoka s vyhlášeným barem Bau Bar. Na pláž vede krásná betonová cestička lemující moře. Bau Bar je ideálním cílem romantické procházky za západem slunce.
  7. Ostrov Smokvica – Malebný ostrůvek u pláže Raduča nabízí koupání v soukromí s výhledem na Primošten. Přečtěte si více o tomto malebném ostrově.

O nejkrásnějších plážích v Primoštenu jsme psali samostatný článek, ve kterém se o plážích dozvíte více informací, včetně toho, kde je hledat.

Ubytování v Primoštenu

Dovolená u nádherné pláže

Ubytování v Primoštenu

Dovolená u nádherné pláže

Naše interaktivní mapa Primoštenu

V naší interaktivní mapě si můžete prohlédnout všechny důležité body mapy. Naleznete v ní popisky pláží, včetně fotek. Tipy na výlety a aktivity v okolí. S touto mapou si dovolenou v Primoštenu užijete. Máte známe, kteří do Primoštenu jedou? Pošlete jim naši mapu.

Jaký je Primošten? Je podobný Rovinji?

Primošten může připomínat Rovinj. Obě města jsou postavená na ostrově, později spojeném s pevninou. Oba mají kostel na kopci a hodně podobný tvar. Na první pohled jsou místa stejná.

Rovinj je ale více město a Primošten vesnice, kde se všichni znají. Je to místo, kde si můžete opravdu odpočinout a uklidnit se, být blízko přírodě a cítit se součástí místní komunity. 

Primošten má staré kamenné domy, úzké uličky, krásné pláže a restaurace s úžasnou atmosférou. Je však také třeba vědět, že staré město není tak velké a zachovalé jako v Rovinji. Stále tu najdete kouzelná místa, kde se zastavil čas, ale na druhou stranu bylo mnoho historických budov nahrazeno novými byty a spousta se toho modernizuje.

Cesta do Primoštenu

Autem

Do Primoštenu se dostanete pouze po pobřežní silnici E65 (D8) zvané Jadranská magistrála. Pokud jedete ze Záhřebu po dálnici A1, sjeďte směrem na Šibenik a pak pokračujte podél pobřeží.

Vlakem

Do Primoštenu se můžete vyrazit vlakem z Česka. Vlaky jezdí v sezóně několikrát týdně. Informace o odjezdech a cenách naleznete na webu RegioJet.

Autobusem

Z Prahy jezdí pravidelná linka do Dubrovníku, která zastavuje také v Primoštenu. Jedná se o autobusy společnosti FlixBus. Informace o odjezdech a cenách jízdenek naleznete on-line. Do Primoštenu jezdí také mnoho vnitrostátních autobusových linek, které můžete využít pro levný přesun mezi destinacemi.

Letadlem

Nejbližší letiště od Primoštenu je Resnik ve Splitu. Do Primoštenu se můžete dostat autobusem nebo si pronajmout auto. Autobusem můžete jet ze Splitu přímo nebo s přestupem v Šibeniku, spojů jezdí mnoho. Pokud cestujete do Hotelu Zora, velmi oblíbený u rodin s dětmi, můžete se zeptat na odvoz z letiště. Nabízí ho v ceně pobytu. Další možností je naplánovat cestu s českým srovnávačem letenek Kiwi.com, který vám najde letenky včetně spojů přímo do Primoštenu.

Jak to v Primoštenu vypadá

Kdy je ideální doma pro návštěnu Primoštenu?

 
Primošten je prázdninové letovisko, takže ho většina lidí navštěvuje v letních měsících, jako je červen, červenec a srpen. Tehdy celé město ožívá a jsou v něm k dispozici všechny turistické atrakce a je tam tedy co dělat. Pokud však nemáte rádi horko a vyhýbáte se davům lidí, je nejlepší navštívit Primošten v květnu nebo v září. Je to asi nejlepší doba, kdy můžete vnímat atmosféru města a odpočívat, užívat si krásy přírody a nádherných pláží, které máte jen pro sebe. Počasí i moře je mimo sezónu teplé.

Kde se v Primoštenu ubytovat?

Jaké je nejlepší místo k ubytování v Primoštenu? Pokud hledáte hotel, ve městě je pouze jeden. Hotel Zora se nachází na poloostrově Raduča a je z něj krásný výhled na Primošten. Nabízí krytý bazén s vyhřívanou mořskou vodou, takže se můžete koupat i v zimě. Toto ubytování je vhodné také pro rodiny s dětmi, které mají v hotelu a jeho okolí dostatek vyžití na celou dovolenou.

Zbytek ubytování tvoří soukromé apartmány a pokoje. Primošten se vlastně dělí na starou část na poloostrově a nové město postavené podél pobřeží. Každá lokalita má své výhody, ale pokud jde o atmosféru, doporučujeme ubytovat se ve starém městě. I přesto, že je to turisticky vytížené místo, je v něm klid a člověk si opravdu odpočine od ruchu a shonu.

Staré město je pouze pro pěší. Při výběru ubytování počítejte s tím, že budete muset nechat auto na jednom z parkovišť. Pro ubytované bývá zdarma, ale vždy se na to zeptejte. Od auta vás i se zavazadly odvezou golfovými vozíky přímo k ubytování.

Napsali jsme 8 tipů, jak postupovat při výběru dovolené. Jedním z tipů je také, jak může každý ušetřit 20 % z ceny ubytování.

Ubytování v Primoštenu

Dovolená u nádherné pláže

Ubytování v Primoštenu

Dovolená u nádherné pláže

Další články o Primoštenu

Průvodce národním parkem Krka

Národní park Krka, umístěný několik kilometrů od města Šibenik, je jedním z nejkrásnějších přírodních krasových fenoménů v Chorvatsku. Park se vyznačuje velkým množstvím jezer a vodopádů, které

Přečíst »