Pokud se chystáte navštívit chorvatský Dubrovník, pak vám tento průvodce pomůže zjistit, co dělat, kde se nejlépe ubytovat, najíst a napít, a poskytne vám všechny informace, které budete potřebovat. Dubrovník je opravdu krásný, i když někdy může působit turisticky příliš známý (přeplněný a drahý). Je však jedinečný a rozhodně patří mezi destinace, které v Chorvatsku musíte navštívit. Dubrovník je od roku 1979 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Nejoblíbenější atrakcí je jeho staré město a okolní hradby.

Kde se Dubrovník nachází?

Dubrovník je nejjižnějším městem Chorvatska, které leží pouhých 50 km severně od Černé Hory. Níže najdete mapu Dubrovníku. Po kliknutí na ikonu si můžete přečíst naše příspěvky o dubrovnických pamětihodnostech, zajímavostech, restauracích atd.

Jaké roční období je pro návštěvu Dubrovníku nejlepší?

Nejlepší doba pro návštěvu Dubrovníku je od dubna do poloviny června a od poloviny září do poloviny října, i když v tomto ročním období může být v Dubrovníku méně aktivit a akcí.

Dubrovník je v létě nejnavštěvnovanějším městem v Chorvatsku. Staré město Dubrovníku je malé a může být brzy přeplněné. V sezóně může v Dubrovníku v jeden den zastavit až pět výletních lodí. To znamená, že jen z výletních lodí vystoupí více než 10 000 turistů denně.

V některých dnech stojí u městských bran dopravní maršálové, aby usměrňovali lidi, nikoli auta. Pokud i přesto chcete navštívit Dubrovník během léta, neváhejte. Město je stále krásné, bez ohledu na davy lidí a k tomu nabízí koupání v krásném Jadreském moři.

Je Dubrovník drahý?

Dubrovník je nejdražším městem v Chorvatsku. A ano, je to obecně drahé místo pro život i dovolenou. Počítejte například s tím, že za levnější jídlo, jako je pizza, hamburger nebo těstoviny, zaplatíte tak 90 kn. Steak nebo ryba vás vyjdou na 300 kn na osobu. Nealkoholické nápoje, jako je Cola nebo Fanta, stojí kolem 22 kn. Pivo o objemu 0,33 l stojí kolem 40 kn a sklenka vína se pohybuje mezi 22 kn a 45 kn. Jeden kopeček zmrzliny stojí kolem 15 kn a dezert v restauracích obvykle stojí kolem 45 kn.

Co se týče ubytování, počítejte s tím, že v červenci nebo srpnu zaplatíte za dvoulůžkový pokoj se snídaní ve tříhvězdičkovém hotelu nejméně 150 € za noc, ve čtyřhvězdičkovém 210 € a v pětihvězdičkovém 350 €. Denní pronájem garsonky ve starém městě vás vyjde na 150 €, ale na vnějším předměstí za apartmán stejného stylu zaplatíte 90 € denně. Ceny ubytování v červnu a září jsou minimálně o 20 % levnější než v červenci a srpnu. Jak ušetřit dalších 20 % z ceny ubytování, a to i v sezóně, píšeme v tipech pro rezervaci ubytování přes Booking.com

Stojí Dubrovník za návštěvu?

Dubrovník je destinací, kterou musíte navštívit. Nemusíte v Dubrovníku nutně strávit celou dovolenou, ale pokud navštívíte jednu z okolních destinace, měli byste se tam alespoň na den podívat.

Je to nádherně zachovalé středověké město s krásnou architekturou, bohatou historií, 2 km dlouhými hradbami obepínajícími staré město, krásnými plážemi, dobrými restauracemi a rušnými bary.

Jediný svého druhu

Dubrovník se často objevuje na nejrůznějších seznamech míst, která musíte během svého života navštívit. Město je prostě krásné a stojí za návštěvu.

Historie města

Dubrovník je plný historie. Staré město je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO a je dokonale zachovalé a plné nádherných renesančních, gotických a barokních paláců, kostelů a klášterů.

Kultura

Dubrovník je často označován jako muzeum měst, ale je to také město plné muzeí. V Dubrovníku si můžete vychutnat kulturu a umění ve všech jeho podobách. Od hudebních festivalů, divadelních představení, výtvarných výstav až po jeho architektonické divy.

Atmosféra

Ano, v červenci a srpnu bývá Dubrovník přeplněný a může to být otravné, ale i přesto patří k místům se skvělou atmosférou, k těm, kde se cítíte dobře a kde můžete zůstat úplně sami a nikdy se nebudete cítit osaměle.

Je na co koukat

Pokud se rádi vydáváte na cesty za nádhernými výhledy, Dubrovník je to pravé místo. Užijete si klikaté silnice, nekonečné výhledy, malé vesničky, skryté pláže, idylické olivové háje a vinice.

Památky v Dubrovníku

Návštěva místních památek, významných budov, náměstí a památníků ve středověkém Starém městě patří k nejzajímavějším aktivitám v Dubrovníku.

Staré město

Staré město Dubrovníku, které vyčnívá do Jaderského moře s kulisou z rozeklaných vápencových hor, je známé jako jedno z nejkrásnějších a nejdokonaleji zachovaných středověkých měst na světě.

Dubrovnické hradby

Dubrovnické městské hradby (místně nazývané „Dubrovački miri“ nebo chorvatsky oficiálně „Dubrovačke zidine“) byly postaveny kolem celého starého města Dubrovníku, kolem pobřeží, aby chránily město před piráty a jinými nevítanými hosty. Tyto obrovské hradby, které obepínají celé Staré město, poseté pevnostmi a s výhledem na moře, jsou skutečně nejznámější dominantou města.

Staré město Dubrovníku obestavěné hradbami

Středověké městské brány do Starého Města

Brána Buza – známá také jako Vrata od Buže je severní vstup do Starého města, který vede z ulice Iza Grada. Více informací o bráně Buža

Hlavní vstup do Starého Města se jmenuje Pilská brána. Míval dřevěný padací most, který se v noci zvedal, aby zabránil vstupu nevítaných hostů. 

Hlavní vstup do Starého Města, ale z východní strany je Bránou Ploče, známou také jako Vrata od Ploče, byly postaveny na konci 14. století.

Středověké městské brány Dubrovníku

Pevnosti a věže

Pevnost Bokar (Bokarská věž) – Tvrđava Bokar se nachází na vrcholu strmého útesu v západním rohu dubrovnických hradeb a byla postavena na obranu hlavního vchodu do města – Pilecké brány.

Pevnost Lovrijenac (Věž Lovrijenac) – známá také jako Pevnost svatého Vavřince, která se nachází na velkém útesu těsně za západním okrajem dubrovnických hradeb.

Pevnost Minčeta (Minčeta věž) – jedna z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších ochranných věží Dubrovníku a zároveň nejvyšší bod jeho obranného systému.

Pevnost Revelin (Revelinská věž) – nachází se těsně za městskými hradbami jako součást vstupu do Starého města branou Ploče a byla postavena jako ochrana východní strany města.

Věž Sveti Ivan (Sveti Ivan Tower) – mohutná pevnost u Městské námořní brány postavená na ochranu města z východní strany, dnes zde sídlí akvárium a námořní muzeum.

Hodinová věž (Zvonice) – elegantní 31 m vysoký časoměr z 15. století je velkolepou dominantou Starého města.

Pevnosti Lovrijenac a Bokar v Dubrovniku

Paláce

Palác Sponza – ze 16. století, který je navržen v kombinaci gotického a renesančního stylu. Je to jedna z mála budov, které přežily dubrovnické zemětřesení v roce 1667.

Knežev Dvor (Rektorský palác) – oblíbený Rektorský palác se nachází v ulici Pred Dvorom, jižně od Lužského náměstí.

Náměstí

Náměstí Stradun – hlavní náměstí a promenáda v srdci Starého města

Gundulićovo náměstí známé také jako Gunduliceva Poljana, romantické náměstí hned za rohem Rektorského paláce. Známé také jako trh pod širým nebem.

Náměstí Luža – malé náměstíčko na samém konci Stradunu ohraničené Sponzou, zvonicí a kostelem svatého Blažeje.

Jezuitské schody – elegantní barokní schodiště hned vedle Gunduliceva Poljana vedoucí k jezuitskému kostelu.

Stradun - hlavní náměstí a promenáda v srdci Starého města

Kláštery

Dominikánský klášter – nachází se hned za palácem Sponza a bránou Ploce, pochází ze 14. století, má krásné schodiště, muzeum a křížovou chodbu.

Františkánský klášter dominující Stradunu, hlavní promenádě Starého města

Kostely

Kostel svatého Blažeje v dubrovnickém Starém Městě, známý také jako Crkva Svetog Vlaha – barokní kostel postavený v letech 1706 až 1714 na místě románského kostela ze 14. století, který byl poškozen při zemětřesení v roce 1667.

Kostel svatého Spasitele (Crkva Svetog Spasa) – jednopatrová stavba s gotickou křížovou žebrovou klenbou, považovaná za jednu z prvních z renesančních slohů.

Dubrovnická katedrála – krásná a velká katedrála v srdci Starého města.

Fontány a sloupy

Onofriova kašna – krásná kašna na samém začátku Stradunu, oblíbená dubrovnická památka.

Orlandův sloup (Orlandov stup) – oblíbené místo města, na samém začátku Stradunu.

Ušetřete za památky s Dubrovnik Card

Dubrovnik Card jsou městské karty, které si můžete zakoupit v informačních centrech. Za jednotnou cenu získáte vstup na památky a jízdné v MHD s výraznou slevou.

Jednodenní Dubrovnik Card je jedinečná vstupenka umožňující vstup do 9 největších památek Dubrovníku. 

Třídenní a sedmidenníí Dubrovnik Card je jedinečná vstupenka umožňující vstup do 10 památek, 9 atrakcí Dubrovníku a 1 muzea v Cavtatu.

Zakoupením Dubrovnik Card získáte jízdné do MHD platnou po celém Dubrovníku a zakoupením 3denní a 7denní Dubrovnik Card také kupony na příměstské jízdné.

Po předložení karty Dubrovnik Card získáte slevy, vytvořené speciálně pro vás, ve speciálně určených restauracích, obchodech, prodejnách suvenýrů, klenotnictvích a turistických agenturách (Dubrovnik Partner Card). Veškeré benefity a informace o Dubrovnik Card naleznete na jejich webu – Dubrovnikcard.com

Co v Dubrovníku dělat?

Protože je Dubrovník turisticky nejvytíženější město v Chrovatsku, nestane se vám, že byste si nenašli zábavu zábavu, a to i při špatném počasí. V Dubrovníku je zkrátka pořád co dělat. Abyste získali přehled, stačí se podívat na TripAdvisor, kde jsou pohromadě všechny druhy zábavy v Dubrovníku.

Obecně to jsou klasiky, kterými se zabavíte v každém turistickém městě v Evropě. Můžete se vydat na komentované prohlídky, výše vypsané kulturní památky, ale méně tradiční zábavu:

Dubrovnická lanovka nad město

Lanovkou se můžete nechat vyvézt na vrchol Srď, na kterém se nachází vyhlídka s restaurací a muzeum Chorvatsko-Srbské války s dechberoucími fotografiemi. Pokud se bojíte cesty lanovkou, můžete na vrchol vyjet autem. Pro více informací o lanovce a cenách navštivte oficiální web dubrovnikcablecar.com

Dubrovnický letní festival

Jedná se o největší a nejstarší festival v Chorvatsku. Koná se pravidelně od 10. července do 25. srpna a po celém městě můžete v toto období slyšet a vidět různé hudební a divadelní akce. 

Akvárium

V dubrovnickém akváriu si můžete prohlédnout faunu i flóru jaderského moře. Nečekejte však žádné velké akvárium.  Akvárium provozuje Ústav pro výzkum moří a pobřeží  a slouží zejména jako centrum pro zraněné mořské želvy. Mimo ty můžete vidět také vše od úhořů, hvězdic, mořských ježků, mořských okurek, mušlí, krabů, až po mořské houby. Nejstarším obyvatelem je želva kareta, která žije v nádrži od roku 1953.

Navštivte městské hradby – ideálně brzy ráno

Nejoblíbenější turistickou atrakcí Dubrovníku jsou samozřejmě městské hradby, a to z dobrého důvodu. Je z nich možná nejlepší výhled na Staré město a Jadran, jaký se vám naskytne. Městské hradby jsou otevřeny celoročně a projití celého okruhu trvá asi hodinu a půl.

Hradby navštivte v dopoledních nebo pozdních odpoledních hodinách a počítejte s tím, že v hlavní sezóně budou hradby plné lidí. K návštěvě městských hradeb nutně nepotřebujete průvodce. Od průvodce se dozvíte zajímavosti a historii města.

Toulejte se starým městem

Prohlídka Starého města s průvodcem by vám pomohla přiblížit složitou a fascinující historii tohoto města. Udělejte si ale raději čas a jen tak se v něm toulejte, bez mapy. Stoupejte po dlážděných schodech a objevujte klidnější části města. V malebných postranních uličkách najdete mnoho zákoutí a nádherných míst. Nezapomeňte být ohleduplní k místním obyvatelům.

Výhled na Dubrovník z vrcholu Srď byste neměli vynechat. Na vrchol se můžete vyškrábat pěšky. V letních měsících jen pro otrlé 🙂 Raději ale vyrazte autem nebo lanovkou.

Z vrcholu Srdu je výhled na Dubrovník a Jadran a často se tu potulují koně a kozy. Na samém vrcholu je také restaurace Panorama, která je ideální na večeři nebo drink při západu slunce.

Projděte se po Uvale v Lapadu

V Lapadu naleznete více místních, kteří sem utíkají před ruchem turismu. Je to oblíbené místo k procházkám. Obvzláště ulice Uvala, kde jsou restaurace, obchody, živá hudba a pláže. Je to asi 20 minut chůze od Starého města.

Potápění u ostrova Lokrum

Vydejte se na 15minutovou plavbu lodí na nedaleký ostrov Lokrum, kde se můžete potápět u lodi SS Tomislav. Tento známý vrak je téměř zcela neporušený a má náklad traktorů obalených mořskými živočichy a proplouvajícími rybami.

Video z Dubrovníku

Pláže v Dubrovníku

V okolí města se nachází několik pěkných pláží. V Dubrovníku, stejně jako kdekoli jinde na chorvatském Jadranu, se však můžete koupat a opalovat téměř všude podél pobřeží.

Ale řekněme, že pokud chcete v Dubrovníku opravdu vyrazit na pláž, nejoblíbenější a v centru města se nachází dubrovnická pláž Banje.

Kromě pláží, které se nacházejí v rámci města Dubrovník (viz některé výčet níže), existuje celá řada atraktivních plážových letovisek, která jsou v dosahu Dubrovníku.

Z Gruže, hlavního dubrovnického trajektového terminálu, se pravidelně jezdí na převážně nedotčené Elafitské souostroví, jehož tři hlavní ostrovy Koločep (Kalamota), Lopud a Šipan nabízejí klid a pěkné oblázkové pláže.

Místa ke koupání na ostrově Lokrum jsou také dobrým místem pro trávení teplých letních dnů – koupání a opalování na ostrově Lokrum, který se nachází kousek od starého města Dubrovníku, je velmi oblíbeným místem ke koupání i mezi místními obyvateli.

Náš tip na koupání: Pokud jste náhodou v Dubrovníku jen na jednodenním výletě, skvělým místem pro rychlé vykoupání během pobytu ve Starém městě je Buža a Porporela, hlavní molo Starého města.

Pláž Danče

Pláž Danče je jednou z nejstarších pláží v Dubrovníku a je velmi oblíbená mezi místními obyvateli. Nachází se v zátoce Danče, asi 5 minut západně od Starého města. Na plážích je několik velkých skal a mol na opalování a také několik žebříků na lezení do moře a z moře.

Pláž Banje

Pláž Banje s krásným výhledem na Staré město Dubrovníku se nachází před východním vstupem (brána Ploče) do Starého města Dubrovníku.

Pláž Buža

„Pláž“ Buža je jedním z nejatraktivnějších míst ke koupání a opalování v Dubrovníku. Je to poměrně netradiční místo, které se nachází přímo u jižního okraje obrovských městských hradeb a nabízí skvělý výhled na ostrov Lokrum a Jadran. Označení pláž je zavádějící, jedná se o malý skalnatý plácek přímo pod hradbami.

Pláž Sveti Jakov

Pláž Sveti Jakov, jedna z nejkrásnějších pláží v Dubrovníku, se nachází ve východní části města Dubrovník v malém zálivu, který nabízí výhled na Lokrum a Staré město. Najdete ji asi kilometr od Starého města

Pláž Uvala Lapad

Pláž Uvala Lapad se nachází v zátoce Lapad. Na tuto pláž se dostanete autobusem č. 2 do Uvala Lapad a vystoupíte na zastávce u hotelu Park nebo autobusem č. 6 do Bulevaru a pak se vydáte prvním autobusem do Uvala Lapad.

Pláž Kopakabana

Pláž Kopakabana (Copacabana) je dlouhý úsek oblázkové pláže nedaleko Babin Kuk v oblasti Solitudo na poloostrově Lapad. Tato pláž se nenachází v centru města, ale je velmi oblíbená zejména mezi místními obyvateli, kteří se nechtějí potkávat s turisty.

Pláž Veliki žal

Pláž Veliki žal (nebo Bijeli žal) je vzdálená asi 30 km západně od Dubrovníku a najdete ji v těsné blízkosti malé vesnice Brsecine.

Molo Porporela

Porporela je velmi oblíbeným místem ke koupání mezi turisty i místními. Tato pláž je ideální pro koupání v případě, že jste v Dubrovníku jen na krátký výlet, protože se nachází nedaleko centra.

Pláž Bellevue

Pláž Bellevue, známá také pod názvem Miramare, se nachází v zátoce Miramare (uvala Miramare) jen 20 minut chůze od Starého města na samém začátku poloostrova Lapad. Jedná se o odlehlou oblázkovou pláž, na kterou se dostanete po schodech vedoucích podél hotelu Rixos Libertas. Pláž se nachází v hluboké, malebné zátoce.

Pláž Šulić (Kolorina)

Pláž Šulić známá také jako Kolorina se nachází v zátoce Kolorina, hned za hradbami města. Pláž je pojmenována po místní rodině a je považována za nejstarší pláž v Dubrovníku. Na pláž chodí převážně místní.

Parkování v Dubrovníku

Parkování ve starém městě, kde je pěší zóna je noční můrou a je velmi drahé. V této oblasti je parkovacích míst málo a jsou drahá (v sezóně počítejte se 75 kn za hodinu).

Pokud plánujete pobyt v Dubrovníku a cestujete autem, určitě si rezervujte ubytování se záchytným parkovištěm. Většina hotelů v Dubrovníku, které se nacházejí mimo staré město, poskytuje parkování zdarma, stejně jako mnoho soukromých apartmánů. Své auto můžete zaparkovat také v určených ulicích. Denní parkovné stojí 400 kn.

Parkování na ulici i mimo ni lze v Dubrovníku zaplatit mobilním telefonem, v pouličních platebních automatech nebo v jakémkoli kiosku Tisak. V zóně 1 je maximální doba parkování 2 hodiny.

Veřejná garáž v Dubrovníku se nachází pouhých 5 minut chůze od Starého města. Ke garáži však musíte ze Starého města jít do kopce. Parkování v garáži stojí 30 kn za hodinu. Denní lístek stojí 360 kn a týdenní lístek vás vyjde na 1 800 kn.

Obecně platí, že po Dubrovníku je nejlepší cestovat pomocí veřejné dopravy. Proto jsme pro vás připravili článek o veřejné dopravě v Dubrovníku.

Parkoviště a pouliční parkoviště jsou rozdělena do pěti zón.

Mapa parkování v Dubrovníku

Ceny parkovného

Zóna 0 | Denně, 0-24 h | Květen-září: 75 kn/h | Duben, říjen: 40 kn/h | Listopad-březen: 20 kn/h

Zóna 1 | Denně, 6-22 h | květen-říjen: 10 kn/h | listopad-duben: 5 kn/h

Zóna 2 | Pouze pro držitele povolení

Zóna 3 | Denně, od 6 do 22 hodin | květen-říjen: 10 kn/h | listopad-duben: 5 kn/h

Zóna 4 | Pouze pro držitele povolení

Cesta do Dubrovníku

Vlakem

Do Dubrovníku se můžete dostat také vlakem ze Česka. Zpáteční jízdenka stojí 1990 Kč.  Vlaky jezdí v sezóně několikrát týdně. Více informací naleznete na webu RegioJet.

Autem

Do Dubrovníku se dostanete pouze jednou cestou, a to po pobřežní silnici D8 (ex. E65). Jedná se o krásnou silnici, která spojuje severní a jižní Jadran. Vede podél pobřeží, a přestože je klikatá a místy děsivá a prochází příliš mnoha vesnicemi, nabízí také úchvatné výhledy a nádherné scenérie.

Ze severu můžete také jet po dálnici až do města Ploče na jihu, ale z Ploče se do Dubrovníku dostanete vlastně jen po této pobřežní silnici.

Tato silnice vás také povede přes Neum, jediné pobřežní město v Bosně a Hercegovině, které rozděluje Chorvatsko na dvě části. Čeká vás hraniční přechod do Bosny a z Bosny, přičemž budete muset Bosnou projet asi 10 km. Nebojte se, nebýt hraničního přechodu, ani byste si ho nevšimli. Pro jízdu touto částí silnice nepotřebujete žádné další pojištění. Oblast je považována za tranzitní zónu a pojištění auta pro Chorvatsko by mělo být dostačující.

Pokud jste však držitelem chorvatského víza, ujistěte se, že máte vícevstupní vízum pro opětovný vstup zpět do Chorvatska.

Vnitrostátní autobusová doprava

Pokud cestujete například letecky nebo s cestovní kanceláří, můžete si do Dubrovníku udělat výlet. Aby transport proběhl v pořádku, přečtěte si článek o vnitrostátní dopravě v Chorvatsku.

Letadlem

Cestování do Dubrovníku letadlem je zdaleka nejlepší způsob, jak se do města dostat, alespoň od dubna do října, kdy do Dubrovníku létá mnoho nízkonákladových společností, ze všech hlavních evropských měst.

Dubrovnické letiště se nachází nedaleko vesnice Čilipi, 20 km jižně od Dubrovníku. Je to malé, ale moderní regionální letiště.

Na letiště často jezdí kyvadlová doprava, a to po každém pravidelném letu. Z hlavního dubrovnického autobusového nádraží Gruz na letiště odjíždí kyvadlový autobus 2 hodiny před každým mezinárodním letem a 90 minut před každým vnitrostátním letem. Cesta trvá 30 minut a jednosměrná jízdenka stojí 55 kn. Do města se můžete dostat také veřejnou autobusovou dopravou (autobusové nádraží se nachází na hlavní silnici, hned vedle letištního parkoviště). Jak se nejlépe dopravit z letiště v Dubrovníku naleznete v našem průvodci transportem z letiště v Dubrovníku.

Český srovnávač letenek Kiwi.com vám naplánuje cestu přímo z vašeho bydliště nebo nejbližšího letiště. Cesta letadlem může být levnější a pohodlnější než cesta autem, viz. níže. 

Veřejná doprava

Jízda autem v Dubrovníku může být nepříjemná, zejména pokud jde o hledání (a placení) parkoviště.

Město je však relativně malé a má velmi dobrou veřejnou dopravu. Autobusy jezdí od 6 hodin ráno do půlnoci, a to každých 30 minut nebo 1 hodinu v závislosti na lince. Staré město je pěší zóna.

Jízdenka na jednu jízdu stojí 15 kn, pokud se kupuje v autobuse, nebo 12 kn, pokud se kupuje v trafice. Denní jízdenka (platná 24 hodin a pro neomezený počet jízd) stojí 30 kn.

Ušetřit můžete také s kartou Dubrovnik Card, která vám umožní vstup do 6 muzeí, 2 galerií, vstup na městské hradby a řadu jízd autobusem. Dubrovnik Card se prodává jako 1denní karta (225 kn), 3denní karta (270 kn) a týdenní karta (315 kn). Tyto ceny zahrnují 10% slevu na nákupy online. Více o této kartě naleznete výše.

Kde si směnit peníze a čím platit

Chorvatská měna je Kuna, ale některé věci, jako je jídlo v restauracích, ubytování, mýtné a benzín, můžete platit Eurem. Peníze si můžete vyměnit na mnoha místech ve Dubrovníku. Ve směnárnách, bankách i na recepcích hotelů.

Bankomaty jsou také všude. U každé banky, na významných místech ve městě a v mnoha hotelech. V bankomatech máte možnost volby několika jazyků, bohužel češtinu neobsahují, ale i tak se díky angličtině a němčině snadno ovládají. Při výběru z bankomatů buďte velmi pozorní, některé bankomaty mají vyšší poplatky než jiné. Pro výběry z bankomatů hledejte spíše ty od bank než od soukromých firem. Mívají lepší směnný kurz a nemají skryté poplatky. Skvělé video o tom, jak funguje trik na bankomatech natočili Kluci z Prahy – Poplatek za výběr z bankomatu 2291 Kč – pozor na tyto chorvatské bankomaty.

Pokud se rozhodnete platit kreditní kartou, může vám být nabídnuta možnost účtovat buď ve vaší měně, nebo v kunách (místní měna). Můžete se intuitivně rozhodnout pro platbu ve své měně. To však nedělejte! Banky používají něco, čemu se říká dynamický směnný kurz, a většinou (čti vždy) je méně výhodný, než když se rozhodnete platit v místní měně. Více o nevýhodném Dynamickém směnném kurzu naleznete ve stejném videu.

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email