Chorvatsko Split

Vítejte v našem průvodci po Splitu! Podělíme se s vámi o jeho nejhezčí místa, kde se můžete ubytovat, najíst a napít, a poskytneme vám všechny potřebné informace, které vám pomohou naplánovat váš pobyt v chorvatském Splitu.

Split se stal jedním z nejoblíbenějších míst v Chorvatsku, odkud se turisté vydávají na trajektu na okolní ostrovy nebo se autobusem přesouvají do jiné, zajímavější turistické destinace.

Split, největší město Dalmácie a druhé největší v celém Chorvatsku (po Záhřebu), je typickým středomořským městem s maloměstskou atmosférou, hlučnými ulicemi a pohodovými místními obyvateli. Víte, že v Dalmácii místní obyvatelé používají jako pozdrav slovo „pomalo“ („to chce klid“)?

Split byl přístavem, průmyslovým městem a dalším běžným velkoměstem. V posledním desetiletí se však proměnil v jednu z nejžhavějších destinací v Chorvatsku. 

Historické staré město Splitu, které se nachází v paláci císaře Diokleciána, pochází z římských dob. Je to živoucí muzeum a místo, kde najdete většinu památek, které musíte ve Splitu vidět.

Kde leží Split

Split se nachází ve střední Dalmácii, jižním regionu Chorvatska, na pobřeží Jaderského moře. Leží na malém poloostrově. Na západní straně poloostrova se zvedá kopec Marjan a na severní a severozápadní straně města se tyčí vysoké hory Kozjak a Mosor.

Staré město Splitu je malé, snadno se v něm chodí, ale kvůli spleti malých uliček a průchodů není vždy snadné se v něm zorientovat. Mapu včetně průvodce starého města Splitu si můžete stáhnout ve formátu .pdf z webových stránek Turistického sdružení města Splitu.

Nejlepší období pro návštěvu Splitu

Ačkoli je Split skvělý pro návštěvu po celý rok, nejlepší doba pro návštěvu Splitu je od května do října. Červen a září jsou však vhodnějším obdobím než červenec a srpen, protože v červenci a srpnu je opravdu horko a všude jsou davy turistů. Červen i září jsou oba měsíce vhodné pro návštěvu Splitu, ale my dáváme o něco více přednost září, protože v září je moře teplejší než v červnu. Absolutně nejlepším obdobím pro návštěvu Splitu je druhá polovina září, kdy je počasí stále teplé, slunečné, ale ne spalující. A teplota moře je stále dostatečně vysoká na koupání. V polovině září končí školní prázdniny a ve Splitu i jinde v Chorvatsku je méně turistů.

Počasí ve Splitu

Split má typické středomořské podnebí. Můžete očekávat suchá a teplá léta a vlhké a mírné zimy. Teploty v zimě zřídkakdy, pokud vůbec, klesají pod 0 °C. Velmi zřídka také sněží. A když napadne, je to pro všechny opravdová radost. Dokonce i školy se zavírají, aby si děti mohly hrát na sněhu. Ale ve Splitu, stejně jako ve zbytku Dalmácie, můžete v zimě očekávat silný severozápadní vítr Bura. A když fouká Bura, je opravdu zima.

Léto je naopak velmi suché a horké. V létě moc neprší, a když občas zaprší, nikdy to netrvá příliš dlouho. Průměrné teploty v červenci a srpnu jsou 25 °C. Jedná se však o průměr za měsíc, včetně denních a nočních. To znamená, že po několik dní můžeme mít denní teploty vysoko nad 30 °C.

Na následujícím grafu můžete také vidět průměrné měsíční teploty moře ve Splitu. Berte ji pouze jako orientační, protože průměrné hodnoty mohou často klamat. Například teplota moře na začátku června je mnohem nižší než na jeho konci. Na konci června jsou teploty dostatečně vysoké pro pohodlné koupání.

Zdroj: https://meteobox.cz/chorvatsko/split/statistiky/

Na následujícím grafu můžete také vidět průměrné měsíční teploty moře ve Splitu. Berte ji pouze jako orientační, protože průměrné hodnoty mohou často klamat. Například teplota moře na začátku června je mnohem nižší než na jeho konci. Na konci června jsou teploty dostatečně vysoké pro pohodlné koupání.

Zdroj: https://meteobox.cz/chorvatsko/split/statistiky/

Proč byste měli navštívit Split?

Pokud si nejste jisti, zda byste měli během svého pobytu v Chorvatsku navštívit Split, zde jsou důvody, proč Split zařadit do svého itineráře v Chorvatsku.

Split je velmi zajímavé místo, které musíte navštívit. Má bohatou historii sahající až do římských dob, ale je to také živé město se spoustou aktivit. Riva – pobřežní promenáda je ideální k procházkám, naleznete zde rušné kavárny okouzlující restaurace s čerstvými lahodnými pokrmy, bezstarostné pláže, historické butikové hotely a útulné vinárny. To jsou jen některé z atrakcí, které do Splitu každoročně přilákají tisíce návštěvníků.

Zamilujete si jeho atmosféru. Split má úžasnou městskou atmosféru, ale přitom působí uvolněně. Srdcem města je 1700 let starý Diokleciánův palác plný kaváren, skvělých barů a příjemných restaurací. Nábřežní promenáda – Riva – chlouba všech Spliťanů se hemží lidmi. I uprostřed zimy tu najdete místní obyvatele, kteří na pláži Bacvice hrají picigin (míčovou hru s oloupaným tenisovým míčkem v mělkém moři).

Split je stále cenově dostupný. Split je stále levnější než mnoho jiných míst v Chorvatsku. Plnohodnotné jídlo seženete za 80 kn, káva v některých barech ve starém městě Splitu stojí jen 8 kn, 0,5 l místního točeného piva 20 knn, ubytování je cenově dostupné (jediné, kdy je šíleně drahé, je během festivalu Ultra). Ano, navštivte Split, dokud je ještě cenově dostupný.

Je to ideální výchozí bod k poznávání Dalmácie. Split je díky své centrální poloze ideální základnou pro poznávání zbytku Dalmácie. Snadno se dostanete na ostrovy Hvar, Brač, Vis a Šolta, můžete strávit den prohlídkou Trogiru a římských zřícenin Salona, aktivně se vydat do Omiše nebo navštívit Krku a národní park Plitvice.

Skvělé jídlo! Dalmatská jídla jsou mňamózní a mnoho restaurací ve Splitu nabízí tato tradiční jídla: pasticada, dušené hovězí maso s noky, plněné papriky s bramborovou kaší, masové kuličky v rajčatové omáčce, grilované tučné ryby s mangoldem a podobně.

Ve Splitu je historie všude kolem vás. Nemusíte čekat v dlouhých frontách před muzei, abyste ji zažili. Staré město je 1 700 let staré živé muzeum, kde lidé žijí a dýchají každý den.

Co dělat ve Splitu?

Ať už cestujete sami, s rodinou nebo v páru, ve Splitu nebudete mít o aktivity, atrakce a zábavu nouzi.

Níže uvádíme jen několik nápadů, které vám přiblíží, co můžete očekávat.

Relaxujte na Rivě! Proslulá splitská pobřežní promenáda Riva je vždy plná lidí; lemují ji kavárny a bary, kde místní tráví hodiny u kávy nebo piva. Jednoduše dělejte to, co místní, popíjejte kávu a pozorujte svět kolem… celé hodiny.

Prozkoumejte staré město! Stačí se ztratit ve spleti dlážděných uliček a průchodů ve starém městě Splitu a prozkoumat 1 700 let starou historii.

Jezte místní jídlo! Zdejší jídlo a restaurace jsou úžasné! Mezi oblíbené restaurace patří Fife, Villa Spiza, Uje Oil Bar a taverna Nikola v nedalekém Stobrci.

Dejte si kávu ve Zbirači! Zbirac je nejpohodovější denní bar ve Splitu. Zbirac se nachází přímo nad pláží Bacvice a je oblíbeným místem místních obyvatel, kam si zajít na drink. Bar je malý, ale má skvělou terasu s výhledem na pláž a moře. Je chráněn před severním větrem z Bury, takže venkovní terasa je otevřená po celý rok.

Zahrajte si picigin na pláži Bacvice! Písečná pláž Bacvice, která se nachází 10 minut chůze od starého města, je spolu s pobřežní promenádou nejoblíbenějším místem ve městě. Picigin, plážová míčová hra, která zde byla vynalezena, se hraje v mělké vodě, přičemž hráči udržují míč tak, aby se nedotýkal vody.

Co ve Splitu navštívit?

Za nejzajímavějšími památkami Splitu nemusíte chodit daleko! Většina z nich se nachází v historickém centru Splitu.

Městské brány – Splitské staré město se nachází v 1700 let starém Diokleciánově paláci. Palác měří přibližně 160 × 190 m. Každá ze čtyř městských hradeb má bránu (Zlatá brána, Stříbrná brána, Brána z bronzu a Železná brána), která se nachází uprostřed hradeb a rozděluje palác na čtyři čtvrti.

Zvonice – Zvonice kostela svatého Domina je jedním ze symbolů Splitu. Zvonice, která byla poprvé postavena v období od 13. do 16. století, prošla v 19. století kompletní rekonstrukcí. Výhled z jejího vrcholu je fantastický a stojí za to vystoupat po úzkém schodišti. Vstupné 45 kn zahrnuje prohlídku katedrály, baptisteria, krypty, klenotnice a zvonice. Samotné vstupné do zvonice stojí 20 kn.

Peristyl – úzké veřejné náměstí v blízkosti katedrály, je srdcem paláce a místem, kde začínají nebo končí všechny prohlídky Splitu s průvodcem. Na Peristylu se nacházejí starořímské sloupy z červené žuly, egyptská sfinga, vstup do sklepení paláce, katedrála a Jupiterův chrám. Je to jedna z hlavních dominant Splitu a někdy bývá přeplněná.

Varos – jedna z nejstarších čtvrtí Splitu, je půvabné místo tvořené převážně tradičními kamennými domy se zelenými dřevěnými okenicemi. Nachází se na jižní straně kopce Marjan, severozápadně od Diokleciánova paláce. Tuto čtvrť založili v 17. století rolníci a rybáři. Dnes je plná útulných apartmánů a pronájmů pokojů.

Pazar a Peskerija! – Splitský zelný trh (Pazar) a rybí trh (Peskarija) jsou dvě nejlepší místa, kde můžete pocítit pravou atmosféru města a pozorovat místní obyvatele při jejich každodenní práci.

Kam se jít ve Splitu najíst

Město nabízí řadu restaurací, tapas a vináren. Níže uvádíme seznam tří oblíbených splitských restaurací, z nichž všechny tři představují vynikající dalmátskou kuchyni. 

Villa Spiza – malinký podnik, který nabízí tradiční, čerstvé a nenáročné jídlo a používá pouze místní produkty. Je tu jen pár stolů. Jídelní lístek je jednoduchý a denně se mění. Počítejte s tím, že za jedno jídlo zaplatíte 40 až 70 kn. Facebook, Instagram

Fetivi je malá rodinná hospůdka s přátelskou atmosférou a vynikajícím jídlem. Fetivi se nachází v blízkosti Matějušky, malého rybářského přístavu západně od splitské pobřežní promenády, a nabízí tradiční dalmatská jídla, jako jsou smažené malé tučné ryby, chobotnice a dušená cizrna, černé rizoto, různé grilované pokrmy atd. Za jedno jídlo zaplatíte kolem 100 kn. Facebook, Instagram

Kadena – Oblíbená restaurace místních obyvatel ve Splitu, Kadena, je elegantní podnik s pěknou terasou ve stínu a s fantastickým výhledem na moře. Podnik je poměrně velký a často se zde scházejí velké skupiny, které mohou být občas hlučné. Jídlo je však vznešené a obsluha vynikající. Trochu dražší; počítejte s tím, že za jídlo o 3 chodech s nápoji zaplatíte kolem 60 € na osobu. Facebook, Instagram

Ubytování ve Splitu

Počet nemovitostí nabízejících krátkodobé pronájmy ve Splitu každoročně roste. Ve Splitu obecně chybí velké hotely a mezinárodní hotelové řetězce. Místo toho nabízí dobrý výběr moderních hostelů, butikových hotelů, rekreačních pronájmů a dokonce i některých vil.

Hotely a apartmány ve Splitu se nacházejí převážně v historických budovách starého města a rozhodně mají charakter a atmosféru.

Pro turisty jsou nejzajímavějšími čtvrtěmi Diokleciánův palác a Varos. V obou čtvrtích budete v pěší vzdálenosti od všech historických památek a uprostřed městského ruchu. Jedinou nevýhodou je parkování, protože obě čtvrti jsou (většinou) pěší zóny. Split nabízí spoustu soukromých apartmánů a pokojů k pronájmu. Obzvláště hezké jsou apartmány, které se nacházejí v různých domech po celé čtvrti Veli Varos. Pokud vás zajímá levné ubytování v centru města, můžete se ubytovat v několika hostelech, které se zde nachází.

Ubytování ve Splitu

Dovolená u nádherných pláží

Ubytování ve Splitu

Dovolená u nádherných pláží

Kam ve Splitu na pláž?

Pláže ve Splitu nepatří k nejkrásnějším plážím v Chorvatsku, jsou tu proto, aby si lidé v létě ulevili od poledních veder. A zejména během pracovního týdne. Když po práci zbývá málo času, místní obyvatelé navštěvují městské pláže kvůli blízkosti a pohodlí.

O víkendech lidé raději vyrážejí za koupáním mimo město, buď na sousední ostrovy Šolta, Brač nebo Čiovo, nebo míří na jih do Duče.

Nejoblíbenější pláží ve Splitu je Bačvice, písečná pláž vzdálená 10 minut chůze od starého města. Je to ideální pláž pro hru picigin s přáteli. Dalším důvodem, proč si Bačvice užít, je příjemný café bar Zbirac. Tato pláž je mezi místními obyvateli velmi oblíbená a téměř vždy přeplněná.

Jižně od Bačvic najdete pláže Trstenik a Znjan. Místní je mají rádi, protože obě pláže mají dobré zázemí pro děti a nedaleké parkoviště.

Západně od centra města, na úpatí kopce Marjan, najdete pláž Kasjuni. Tato nenáročná oblázková pláž má dlouhý útes, který ji chrání před větrem. Skalnaté pobřeží na vzdálenějším konci této pláže nabízí trochu soukromí a je také vhodné pro psy. Nedaleko Kasjuni se nachází další oblíbená pláž ve Splitu – pláž Kastelet (místní této pláži říkají také – Obojena).

Pláž Bačvice

Jižně od Bačvic najdete pláže Trstenik a Znjan. Místní je mají rádi, protože obě pláže mají dobré zázemí pro děti a nedaleké parkoviště.

Pláž Trstenik

Pláž Znjan

Západně od centra města, na úpatí kopce Marjan, najdete pláž Kasjuni. Tato nenáročná oblázková pláž má dlouhý útes, který ji chrání před větrem. Skalnaté pobřeží na vzdálenějším konci této pláže nabízí trochu soukromí a je také vhodné pro psy. Nedaleko Kasjuni se nachází další oblíbená pláž ve Splitu – pláž Kaštelet (místní této pláži říkají také – Obojena).

Pláž Kasjuni

Pláž Kaštelet

Bary, kluby a noční život ve Splitu

Noční život ve Splitu není tak divoký jako v Novalji nebo v Tisnu, ale i tak je noční život ve Splitu slušný. Klubová scéna ve Splitu je zábavná a nenáročná.

Většina oblíbených barů a klubů je roztroušena v několika ulicích a čtvrtích. Procházka po barech obvykle začíná ve starém městě a v barech v ulici Dosut a Pjaca. Dříve nebo později v noci se párty davy přesouvají do čtvrti Bacvice.

Ghetto Club je navzdory svému názvu ve skutečnosti bar s uměleckou galerií. Ghetto je oblíbeným barem místních obyvatel, ale je stále oblíbenější i mezi turisty. Bar působí bohémským dojmem a má příjemný dvůr, kde se můžete při popíjení drinku zchladit. Hned za Pjacou, oblíbeným náměstím v rámci starého města, se podívejte na Coctail Bar Gaga, maličký bar, kde se podávají nebezpečně levné koktejly. Pokud se rádi setkáváte s ostatními zahraničními cestovateli, zamiřte do baru Charlie’s Backpackers. Slogan Charlie’s říká vše: „Založeno Australany, postaveno baťůžkáři a milováno místními“. Nápoje jsou tu levné.

Pro milovníky řemeslného piva je nejlepším místem Leopold’s Delicatessen Bar, zatímco Marvlvs Library Jazz Bar je dobrým místem k relaxaci se sklenkou vína.

Za noční zábavou se vydejte do Centralu, jediného nočního klubu ve starém městě hned za hradbami paláce, nebo do oblasti Bacvice, buď do nenápadného Bacvice Clubu, nebo do luxusního Tropic baru.

Ubytování ve Splitu

Dovolená u nádherných pláží

Ubytování ve Splitu

Dovolená u nádherných pláží

Oblíbené akce ve Splitu

Ve Splitu se během roku koná mnoho akcí a festivalů. Mnohé z nich jsou však zajímavější pro místní obyvatele než pro turisty. Níže najdete nejoblíbenější akce ve Splitu, které stojí za to navštívit, pokud jste ve vybraných termínech ve městě.

Ultra Europe je pravděpodobně největší hudební festival pořádaný v Chorvatsku. Festival se ve Splitu koná od roku 2013. Týden plný hudby a zábavy, přičemž Ultra Beach se koná na pláži Amfora na ostrově Hvar. V předchozím line-upu se představili například Carl Cox, David Guetta, DJ Tiesto a mnoho dalších. Více informací najdete na webových stránkách Ultra Europe.

Splitský letní festival se koná každoročně od poloviny července do poloviny srpna. Festival nabízí různá taneční a hudební vystoupení a také divadlo pod širým nebem. Festival se koná na různých místech v okolí starého města.

V polovině srpna se konají Diokleciánovy dny, které jsou oslavou římské minulosti Splitu. Akce se koná v celém paláci, kde vystupují umělci v kostýmech, konají se divadelní a hudební představení, výstavy a konzumuje tradiční jídlo.

Jak se dostat do Splitu

Split je po Záhřebu druhý největší turistický uzel v Chorvatsku. Proto kromě cesty autem, je velmi jednoduché navštívit Split také letadlem, vlakem i autobusem. Splitské autobusové a vlakové nádraží i trajektový přístav se nacházejí jedno vedle druhého a navíc v krátké docházkové vzdálenosti od starého města Splitu. Splitské letiště Resnik (SPU) se zase nachází 20 km severozápadně od centra Splitu, v bezprostřední blízkosti Trogiru.

Vlakem Do Splitu se můžete dostat také vlakem ze Česka. Jednosměrná jízdenka stojí od 890 Kč a zpáteční 1 780 Kč.  Vlaky jezdí v sezóně několikrát týdně. Více informací naleznete na webu RegioJet.

Autobusem – RegioJet vyptavuje také přímé autobusy, kterými se dostanete z Prahy do Splitu.  Ceny jízdenek začínají na 890 Kč, stejně jako jízdenka na vlak. Více informací naleznete na webu RegioJet.

Autem – Cesta autem do Splitu je velmi jednoduchá. Pokud přijíždíte ze směru od Rijeky nebo Záhřebu, můžete jet po dálnici A6/A1. Ze Záhřebu nebo Rijeky trvá cesta do Splitu přibližně čtyři hodiny. Tato dálnice je zpoplatněna a cesta ze Záhřebu do Splitu vás bude stát přibližně 181 kn.

Tip pro řidiče: Pokud se snažíte ušetřit na mýtném, ale nevadí vám projíždět vesnicemi po dvouproudé silnici, můžete jet po staré silnici D1.

Vnitrostátní autobusová doprava – když do Chorvatska cestujete letecky nebo s cestovní kanceláří, můžete si do Splitu udělat výlet. Aby transport proběhl v pořádku, přečtěte si článek o vnitrostátní dopravě v Chorvatsku.

Letecky – Do Splitu odlétají pravidelné linky z pražského letiště. Pro některé může být výhodná také pravidelná linka z Vídně. Cestu si můžete naplánovat s českým vyhledávačem letenek Kiwi.com, který vám naplánuje cestu přímo z bydliště nebo z nejbližšího letiště.

Mezi splitským letištěm a centrem města jezdí kyvadlová doprava. Kyvadlové autobusy odjíždějí 20 minut po přistání. Cesta do centra Splitu trvá 30 minut a stojí 45 kn na osobu. 

Nejlepší možnosti dopravy z letiště naleznete v našem průvodci transportem z letiště ve Splitu.

Do centra se můžete dostat také taxíkem. Ceník najdete po příletu na jednotlivých taxi stáních. Jízda do Trogiru stojí 150 kun, do okolních přístavů 220 kun, do Omiše 600 kun a do Šibeniku 680 kun. Do Splitu se ceny pohybují mezi 330 a 380 kunami.

Nejlevněji se do Splitu z letiště (a naopak) dostanete místním autobusem č. 1. 37 nebo č. 38. Obě linky mají pravidelnou zastávku nedaleko letiště. Jednosměrná jízdenka stojí 17 kn.

Veřejná doprava ve Splitu

Autobusová síť ve Splitu je rozsáhlá, přichystaná na davy turistů. Městské autobusy jezdí mezi jednotlivými čtvrtěmi Splitu, ale spojují také okolní města. Na severu jezdí až do Trogiru a na jihu do Omiše. Jak se autobusem dopravit do nejhezčích míst v okolí najdete v článku Městská doprava ve Splitu

Metropolitní oblast Splitu je rozdělena do tří zón. Zóna I zahrnuje širší centrum města. Autobusy v zóně I jezdí od 5 do 12 hodin, každou půlhodinu. Linky 23, 39 a 40 jsou noční linky a jezdí každou celou hodinu.

Autobusy v zóně II a III jezdí méně často. Pokud se zdržujete mimo centrum města, nezapomeňte si zkontrolovat jízdní řád autobusů a naplánovat si cestu podle něj, protože autobusy na některých linkách odjíždějí každou hodinu a na jiných ještě méně často.

Jednosměrná jízdenka do zóny I stojí 11 kn, do zóny II 13 kn a jednosměrná jízdenka do zóny III (Trogir, Omiš) stojí 17 kn. Jízdenky lze zakoupit v každém kiosku nebo v autobuse.

Stáhněte si jízdní řád autobusů ve Splitu a mapu autobusových linek.

Taxíky ve Splitu jsou drahé, ale mohou být dobrou volbou, pokud cestujete ve čtyřech. Začínají na částce od 5 kn (Cammeo a Uber) a končí na 20 kn (Radio Taxi Split). Každý kilometr navíc stojí od 5 kn (Cammeo, Uber), do 10 kn (Radio Taxi Split). Minimální jízdné se pohybuje kolem 15 kn. Záleží na délce trasy, ale v běžně by vás jízda taxíkem v rámci města měla stát od 20 do 60 kn.

Po městě se můžete snadno pohybovat také pěšky. Split není příliš velký a ať už se ubytujete kdekoli, nikdy to do starého města nemáte dál než 30-40 minut chůze.

Půjčovny aut ve Splitu

V Chorvatsku jsou půjčovny aut připraveny na sezónu, od června do září ceny půjčovného výrazně zvyšují. Pro pronájem auta doporučujeme Rentalcars.com. Mají dobré ceny, spolupracují jako konsolidátoři se všemi hlavními autopůjčovnami a obecně jsou spolehliví. Na jejich stránkách můžete snadno porovnat ceny a dostupnost mnoha autopůjčoven. Jejich možnosti filtrování vám dává možnost zúžit vyhledávání podle vašich preferencí: automatická nebo manuální převodovka, dodavatel, počet sedadel atd. Vozidlo si pak jednoduše vyzvednete ve Splitu nebo vám jej připraví na letišti.

Připravte se na parkování ve Splitu

Historická část Splitu, Diokleciánův palác, pobřežní promenáda a většina Varosu jsou pěší zóny. To znamená, že pokud navštívíte Split autem, budete si muset najít parkoviště mimo staré město. Myslete na to při rezervaci ubytování (ověřte si, zda hotel nebo soukromý apartmán nabízí parkovací místo). Parkovat lze na ulicích, parkovištích a v garážích. Za parkování se platí poplatky.

Na východním konci Rivy se nachází parkoviště s kapacitou asi 100 aut. Toto parkoviště je nejblíže starému městu, ale také nejrušnější a nejdražší. Za parkování se platí po hodinách. Za první hodinu zaplatíte 20 kn, každá další hodina se zvyšuje na 25 kn za hodinu (v zimě 15 kn a 20 kn).

Další výhodně umístěné parkoviště je za hlavním vlakovým/autobusovým nádražím. První hodina parkování stojí 10 kn za hodinu a každá další 15 kn za každou další hodinu; tedy 170 kn za den.

Velké parkoviště ve Vukovarské ulici, hned za městskými hradbami a naproti Strossmayerovu parku, nabízí 320 parkovacích míst. Nedaleko Vukovarské najdete další dvě parkoviště – ve Svačivé a Zrinsko-Frankopanské ulici. Parkování zde stojí 7kn za hodinu.

Levnější variantou, ale o něco dále, je parkoviště v Plinarské ulici. Toto parkoviště je výhodné pro ty, kteří plánují pobyt ve čtvrti Varos. Parkování zde stojí 5 kn za hodinu.

Na západním konci Rivy, poblíž kostela svatého Františka, se nachází malé pouliční parkoviště. Parkování zde stojí pouze 6 kn za hodinu. Parkovacích míst je zde však málo. Také k tomuto parkovišti musíte projet Marjanským tunelem a udělat velký okruh kolem města.

Praktické informace k parkování mimo parkoviště

  • Své auto můžete zaparkovat také na vyhrazených místech na ulici
  • Parkování v ulicích je rozděleno do zón podle blízkosti ke starému městu. Parkování na ulici stojí 6 kn za hodinu v zóně 1; a 5 kn za hodinu v zónách 2 a 3 (nebo 60 kn za den)
  • Maximální doba parkování v zóně 1 je 2 hodiny. V zónách 2 a 3 není doba parkování omezena
  • Stáhněte si aplikaci Split parking app (Android, iOS) zobrazí vám počet volných parkovacích míst v dané ulici nebo na daném parkovišti. Nabízí také možnost zaplatit přímo z aplikace, a to buď prostřednictvím SMS, nebo platební kartou
  • Za parkování na ulici v Chorvatsku můžete platit mincemi prostřednictvím samoobslužných parkovacích automatů nebo SMS zprávou přes mobilní telefon. V textové zprávě je třeba odeslat SPZ (psát bez mezer) na následující telefonní čísla: Zóna 1 – 708211; Zóna 2 – 708212; Zóna 3: 708213. Platí se poplatky operátora, které obvykle činí 0,69 kn

Jak se platí parkovné

Zóna 1 | Po-Pá: 6.30-21.30 hodin | So: 7-14 hodin | Ne a státní svátky: zdarma

Zóna 2, 3 | Po-Pá: 7.00-19.00 hodin | So: 7.00-14.00 hodin | Ne a státní svátky svátky: zdarma.

Další parkoviště jsou v rezidenčních částech Splitu, podrobnou mapu si můžete prohlédnout na Splitparking.hr.

Nakupování ve Splitu

Split byl vždy mekkou nákupů pro lidi ze všech částí Dalmácie. A v posledních letech ještě více, protože se v centru Splitu a jeho okolí otevřelo mnoho nákupních center. Ve starém městě je také mnoho obchodů, designových a řemeslných dílen. Hlavní nákupní ulicí starého města je Marmontova ulice.

Dvě největší nákupní centra ve Splitu a Dalmácii jsou City Center One a Mall of Split. City Center One najdete na východním konci města, ve Vukovarské ulici, 15 minut jízdy od centra. City Center One Split nabízí více než 150 obchodů, kaváren a restaurací, mezi nimiž nechybí například H&M, Lacoste, C&A, obchod s obuví Humanic, Swarowski atd.

Čerstvé produkty a jídlo koupíte na splitském zelném trhu (Pazar) a na rybím trhu (Peskarija). Oba najdete ve starém městě.

Pro běžné nákupy potravin je zde několik obchodních řetězců: Lidl, Konzum, Spar a Tommy. Všechny jsou dobré, ale Lidl má o něco levnější ceny a rychlejší obsluhu u pokladny. Spar se spolu s několika nezávislými obchody nachází ve starém městě. Spar sídlí v přízemí Papežského paláce postaveného ve 13. století. Celý prostor působí spíše jako místo pro muzeum než supermarket.

Kdo hledá originální místní výrobky, měl by navštívit několik koncepčních obchodů ve starém městě Splitu. The Break Time, který se nachází v Trogirské ulici, nabízí unikátní ručně a lokálně vyráběné námořnické náramky. Jaman Art je galerie a zároveň obchod s obrazy, pouzdry na mobilní telefony, sochami a grafikami, dílem akademického malíře Danijela Jamana.

Kde si směnit peníze a čím ve Splitu platit

Chorvatská měna je Kuna, ale některé věci, jako je jídlo v restauracích, ubytování, mýtné a benzín, můžete platit Eurem. Peníze si můžete vyměnit na mnoha místech ve Splitu. Ve směnárnách, bankách i na recepcích hotelů.

Bankomaty jsou také všude. U každé banky, na významných místech ve městě a v mnoha hotelech. V bankomatech máte možnost volby několika jazyků, bohužel češtinu neobsahují, ale i tak se díky angličtině a němčině snadno ovládají. Při výběru z bankomatů buďte velmi pozorní, některé bankomaty mají vyšší poplatky než jiné. Pro výběry z bankomatů hledejte spíše ty od bank než od soukromých firem. Mívají lepší směnný kurz a nemají skryté poplatky. Skvělé video o tom, jak funguje trik na bankomatech natočili Kluci z Prahy – Poplatek za výběr z bankomatu 2291 Kč – pozor na tyto chorvatské bankomaty.

Pokud se rozhodnete platit kreditní kartou, může vám být nabídnuta možnost účtovat buď ve vaší měně, nebo v kunách (místní měna). Můžete se intuitivně rozhodnout pro platbu ve své měně. To však nedělejte! Banky používají něco, čemu se říká dynamický směnný kurz, a většinou (čti vždy) je méně výhodný, než když se rozhodnete platit v místní měně. Více o nevýhodném Dynamickém směnném kurzu naleznete ve stejném videu.

Jak to ve Splitu vypadá

Ubytování ve Splitu

Dovolená u nádherných pláží

Ubytování ve Splitu

Dovolená u nádherných pláží
Zóny městské dopravy ve Splitu

Městská doprava ve Splitu

Proč vůbec využívat městskou dopravu ve Splitu? Pokud jste na dovolené vlakem, autobusem nebo letadlem. Je to ta nejjednodušší možnost, jak navštívit místa v okolí Splitu.

Přečíst »

Průvodce národním parkem Krka

Národní park Krka, umístěný několik kilometrů od města Šibenik, je jedním z nejkrásnějších přírodních krasových fenoménů v Chorvatsku. Park se vyznačuje velkým množstvím jezer a vodopádů, které

Přečíst »
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email