Impozantní pevnost Klis, která kontroluje údolí vedoucí do Splitu, se rozkládá na vápencovém srázu a v nejvyšším bodě dosahuje výšky 385 m. Její dlouhá a úzká podoba vznikla neustálým rozšiřováním v průběhu tisíciletí. Uvnitř můžete prolézt celé opevnění a navštívit malé muzeum.

Historie pevnosti Klis

Historie Klisu (ve zkratce) vypadá následovně: Byla postavena Ilyry ve 2. století př. n. l.; dobyta Římany; staal se pevností středověkého chorvatského vévody Trpimira; 25 let odolávala útokům, než v roce 1537 padla do rukou Turků; v roce 1596 byla znovu krátce dobyta; nakonec v roce 1648 připadla Benátčanům.

Ve zbrojnici ze 17. století, postavené Benátčany, naleznete ve vnitřní části řadu velmi poučných, ale velmi heslovitých panelů popisujících dlouhou a složitou historii Pevnosti Klis. V místnosti se nachází také sbírka mušket, mečů a brnění ze 17. až 19. století, včetně makety oděvů, které nosili Uskoci. To jsou místní bojovníci, kteří bránili pevnost před Turky.

Nádherné výhledy na okolí

Než se dostanete do vnitřní části pevnosti, musíte projít třemi branami. Pokladna se nachází v hlavní bráně na dolním konci areálu, kterou nechali postavit Rakušané ve 20. letech 19. století. Odtud se klikatí cesta k druhé bráně, která byla hlavním vchodem ve středověku – i když její současná podoba je rovněž dílem Rakušanů. K poslední bráně, rovněž středověké, se dostanete po kamenných schodech na vzdáleném konci pevnosti. Její současná podoba pochází z benátské přestavby z roku 1763.

V srdci horní pevnosti se nachází jednoduchý čtvercový kostel zakončený kopulí, zasvěcený svatému Vítu (Sv Vid). Za turecké okupace byl přestavěn na mešitu. Výhled z celé pevnosti je nádherný, stejně jako v nejvyšším bodě, odkud je vidět celé rozlehlé město Split a ostrovy za ním.

Klis a Hra o Trůny

Fanoušci Hry o trůny pravděpodobně poznají pevnost Meereen, kde Daenerys Targaryen nechala ve čtvrté sérii ukřižovat všechny ty odporné otrokáře. Pokud se vám nedaří představit si jak vypadala pevnost Klis ve Hře o trůny, navštivte výstavu záběrů z tohoto seriálu. Výstavu naleznete v komoře z 18. století, která se dříve využívala jako sklad střelného prachu.

Jak se ze Splitu dostat na Klis

Autem

Na Klis se můžete dostat autem dvěma způsoby.

  • Po D8 do Solinu. Odbočte vpravo na ulici Ul. Stjepana Radića, která míří do ul. kneza Trpimira. Pojedete klikatou strmou cestou přes vesnice. Poté, co projedete tunelem, zahnete ostře doleva. Silnice lemovaná domy vás dovede k pevnosti. Mapu naleznete zde
  • Jeďte po dálnici D8 směrem na dálnici A1 do Sinje/Rijeky/Záhřebu. Přijedete na kruhový objezd, na kterém sjeďte prvním výjezdem na dálnici D1. Pokračujte po dálnici vzhůru přes horský průsmyk. Na prvním sjezdu sjeďte z dálnice a napojte se na D511/D56. První odbočkou vlevo se dáte směrem na Klis. Poté jeďte druhou odbočkou doprava na silnici, která vás dovede k pevnosti. Mapu naleznete zde

Autobusem

K pevnosti Klis jezdí 3 autobusové linky:

Cena vstupného

Orientační ceny vtupného – mohou se lišit

  • 60 kn pro dospělé
  • 20 kn pro děti

Na pevnosti si můžete vzít také se psa, ale pouze v případě že ho budete mít na vodítku. Pokud chcete absolvovat prohlídku pevnosti Klis s průvodcem, nabízí se vynikající půldenní výlet Hry o trůny, který zahrnuje historickou pěší prohlídku pevnosti Klis a také večeři v 600 let starém vodním mlýně v jiné nedaleké vesnici.

Více informací o historii pevnosti naleznete na jejich webových stránkách.

Průvodce národním parkem Krka

Národní park Krka, umístěný několik kilometrů od města Šibenik, je jedním z nejkrásnějších přírodních krasových fenoménů v Chorvatsku. Park se vyznačuje velkým množstvím jezer a vodopádů, které

Přečíst »