Split je velmi oblíbená destinace, známá svým nočním životem, letními párty na plachetnicích a plavbami po ostrovech. Split nabízí spoustu městské zábavy, ale někdy je potřeba si odpočinou také od městského života. Pojďme se spolu podívat na několik tipů, jak se ve Splitu a jeho okolí zabavit.

Toulky ulicemi Diokleciánova paláce

Staré město je ve Splitu asi turisticky nejvytíženější atrakcí. Staré město je prakticky římský palác, postavený ve 4. století císařem Diokleciánem. Tato tříhektarová pevnost, která kdysi stála základy v moři, byla silně poškozena během avarského obléhání, při kterém byla zničena většina vnitřní architektury. Některé části se naštěstí podařilo zachránit, například peristyl, kde si dodnes můžeme prohlédnout napůl řecký a napůl byzantský architektonický styl budov z doby Diokleciána.

Palác – v roce 1979 prohlášený za světové dědictví UNESCO – je centrem každodenního života ve Splitu a sídlem většiny obchůdků, restaurací a barů. Přes den se můžete toulat v jeho úzkých dlážděných uličkách a objevovat hlavní památky Splitu, jako je zvonice, Jupiterův chrám, náměstí Narodni nebo čtyři starobylé brány pojmenované podle čtyř hlavních kovů: zlata, stříbra, železa a bronzu.

Vstup do paláce je zdarma a nemá žádnou otevírací dobu. Doporučujeme však, abyste si přivstali a alespoň jednou si město užili bez davu lidí. Od osmi hodin ráno, a hlavně o víkendu, se město rychle zaplní organizovanými pěšími zájezdy z výletních lodí, které zde zastavují na noc, a mnoha dalšími výletníky.

Co můžete vidět v Diokleciánově paláci

  • Zlatá brána – tak se nazývá hlavní vchod do paláce na severní straně.
  • Peristyl – je náměstí pod širým nebem obklopené autentickými sloupy a sfingami. Peristyl je hlavní turistickou atrakcí Splitu. Jestli se chystáte navštívit Peristyl večer, navštivte jednu z místních kaváren a restaurací. Je to nezapomenutelný zážitek s výhledem na památky a živou hudbou.
  • Zvonice – pro návštěvníky je otevřena od 7:30 hodin a nabízí jeden z nejlepších 360° výhledů na město a jeho okolí. Při výstupu na vrchol vás čeká zdolat šestipatrové schodiště, ale výhled opravdu stojí za to.
  • Katedrála (kostel sv. Dominika) – je přístupná ze stejného místa jako zvonice a každý den se v ní koná mše – Otevírací doba: 6:30 – 12:00 / 17:30 – 19:00 hod.
  • Vestibul – býval vchodem do císařova apartmánu. V této kopuli se konají koncerty místních pěveckých sborů, které zpívají tradiční hudbu a prodávají zde své nahrávky.
  • Antická ulice Decumanus – jedna z hlavních starobylých ulic paláce.
  • Stříbrná brána – nachází se na východní straně na konci ulice Dacumanus. Pokud ji přejdete a vydáte se rovně, najdete místní Zelný trh, kde si můžete koupit místní produkty, jako je česnek, sýr, zelenina, med a další.
  • Na jižní straně z Rivy (pobřežní promenády) vstupte Bronzovou branou do Diokleciánova sklepení. Ocitnete se pod palácem, kde dnes najdete místní prodejce řemeslných výrobků a suvenýrů.
  • Jupiterův chrám – kdysi pohanský chrám zasvěcený oslavám Jupiterova kultu je dnes baptisteriem – vstupné: 10 kn.
  • Ulice Nechte mě projít – nejužší ulice ve Splitu (a zřejmě i na světě), do které se vejde jen jeden člověk.
  • Ovocné náměstí (Voćni Trg) – půvabné náměstí s restauracemi, bronzovou sochou otce chorvatské literatury: Milesiho palácem a barokním Milesiho palácem.
  • Lidové náměstí (Narodni Trg) – hlavní náměstí, kde si můžete večer vychutnat skleničku. Půllitr zde stojí pouhých 21 kn! Koktejly jsou ve Splitu drahé (orientačně 60 – 90 kn). Najdete zde také starou radnici, která je nyní výstavní síní.

Chcete-li se dozvědět více o historii města, zúčastněte se pěší prohlídky.  Nejlepší volbou je připojit se k placené pěší prohlídce, kde získáte cenné informace a lepší zážite, než při neplacených prohlídkách. Přikládáme prohlídku za méně než 150 kn, které doporučují turisté z celého světa: – Procházka městem na Marjan Hil– Dvouhodinová pěší prohlídka s profesionálním průvodcem. Prohlídka je vedená v angličtině.

Výšlap na kopec Marjan

Na západní straně města se rozkládá lesopark Marjan, který pokrývá 80 % poloostrova krásnými borovicemi a olivovníky. Je to jeden z hlavních parků, kam se místní obyvatelé chodí o víkendu procházet nebo běhat. Je to tak nejpřístupnější místo v okolí Splitu, ze kterého je pěkný výhled na pobřeží a město. Park je tak rozlehlý, že pokud máte v plánu ho vidět celý, doporučujeme zapůjčit si kolo. Pokud dáváte přednost pěší turistice, na jeho četných stinných stezkách se vám bude líbit. Nezapomeňte si sebou vzít jídlo a zásobu pití, protože je park opravdu rozlehlý. Většina turistů se omezuje buď na rychlou procházku k belvederu, nebo na náročnější výstup na vrchol ve výšce 178 metrů nad mořem.

Z první vyhlídky je opravdu krásný výhled na město, který si můžete vychutnat s drinkem v baru Vidilica. Od restaurace se vydejte po stezce vlevo a dojděte až nahoru – asi 500 schodů. Odtud není Split tak působivý, ale výhled na okolní hory, ostrovy a pobřeží je úchvatný.

Kopec Marjan je známý několika kostely a poustevnami vybudovanými ve skále. Tyto „jeskyně“ se nachází na jihozápadě kopce a jejich prohlídka může vyžadovat více než několik hodin chůze. Nejikoničtějšími kostely jsou Betlémský kostel, kostel Panny Marie Sedmibolestné a také kostel svatého Mikuláše. Pokud jde o jeskyně, hledejte “ Karepića kula“. Na úpatí kopce, po silnici Šetalište Ivana Meštrovića, můžete nasednout na autobus č. 12 a jet na pláž Kašjuni ( nebo na pláž Za Pse, pokud máte psa) nebo se vrátit do města,

Podnikněte celodenní výlet do nádherné vesničky Omiš

Pohled na vesničku Omiš v Chorvatsku

Omiš je půvabná dalmatská vesnice, která se nachází 25 km jižně od Splitu a kam se snadno dostanete autobusem na jednodenní výlet ze Splitu. Hlavním důvodem, proč se vydat do Omiše, je pěší výlet na pevnost Starigrad (viz níže) nebo pro ty nejaktivnější rafting, canyoning, ziplining nebo Via Ferrata! Omiš je také krásné místo, kde můžete najít krásnou pláž a strávit pohodový den mimo davy lidí.

Staré město Omiše je opravdu malé s jednou hlavní pěší ulicí lemovanou restauracemi a obchody se suvenýry. Dá se projít za necelou hodinu, určitě si nenechte ujít kostel svatého Michala postavený v 17. století a také pevnost Peovica – nazývanou také Mirabelská pevnost – vybudovanou jako úkryt před tureckými nájezdníky. Výhled z pevnosti na vesnici a ústí řeky Cetiny obklopené erárními kopci je úchvatný. Celá cesta nahoru trvá asi 10 minut. Vstupné je 20 kn, a pokud se chcete dostat až na vrchol pevnosti, musíte prolézt žebříkem s velmi malým otvorem. Vyjít nahoru s batohem nebo kabelkou může být trochu obtížné, ale dá se to zvládnout – většina lidí nechává své tašky dole u žebříku.

Do Omiše se dostanete z centra Splitu. Poblíž Zelného trhu odjíždí do Omiše autobusy za 6 – 18 kn za jednosměrnou jízdenku.

Výšlap na pevnost Starigrad

Z hlavní pěší ulice v Omiši začíná 2 km dlouhá strmá stezka k pevnosti Starigrad. Pevnost je ukryta vysoko v kopcích a najde ji jen bystré oko. Stezka je dobře značená červenými šipkami nebo bílými a červenými kruhy. Cesta až nahoru trvá asi 1 hodinu a cesta je ze štěrku a kamenů, připravte si tedy pevnou obuv. Nezapomeňte si vzít s sebou hodně vody, hlavně pokud půjdete v létě nebo uprostřed dne – po cestě není téměř žádný stín.

Pevnost Starigrad byla na tomto strategickém místě postavena ve 13. století Omiši, aby sloužila jako pozorovatelna před piráty a případnými nájezdy. Nyní jsou z ní trosky a k prohlídce toho moc nezbylo. I když hlavním důvodem, proč se nahoru vydat, je vyhlídková túra a krásný 360° výhled odtud. Vstupné je 20 kn a v létě tam může být plno.

Zažijte adrenalin na řece Cetině

Omiš není tak známý jako jiná místa, například pevnost Klis nebo národní park Kra. Řeka Cetina, která se v Omiši vlévá do Jaderského moře, nabízí ve svém kaňonu proti proudu mnoho zážitků z extrémních sportů. Omiš je hlavním místem, odkud se dá vyrazit na výlet, a podél řeky se nachází většina turistických agentur. Zážitky si můžete rezervovat také online… Tak čemu dáte přednost? Kanoing nebo rafting?

Vyrazte na pláž

Od dubna do října je ve Splitu poměrně dobré počasí a Jaderské moře je v tomto období obvykle dostatečně teplé na koupání. V okolí Splitu se nachází několik volných pláží, na které můžete dojít pěšky nebo se na ně dopravit místní dopravou.

Nejbližší pláž ze Splitu je Bačvice – dostanete se na ni tak, že projdete přístavem, minete autobusové nádraží po levé straně a vydáte se po silnici přes malý kopec a pak dolů k moři. Od centra města je vzdálená 10 minut chůze, což z ní v létě činí nejrušnější pláž v oblasti s koktejlovými bary a hudbou DJs. Přestože se jedná o dobrou písečnou pláž, je bezpečná pro rodiny s dětmi, protože voda není hlubší než 1 m daleko od břehu. 

Pláže Ovčice a Firule se nachází kousek za Bačvicemi. Tyto dvě pláže ve tvaru rohlíku sice rušné, ale můžete si zde pronajmout lehátka a slunečník. Voda je zde super čistá a trochu hlubší. Místní obyvatelé se sem rádi chodí koupat.

Směrem ke kopci Marjan se místní scházejí na pláži Kašjuni a pro ty, kteří mají domácí mazlíčky, je tu psí pláž, která se nachází hned za Joe’s beach a lounge barem, kde se při západu slunce příjemně zchladíte koktejlem 🙂.

Pokud chcete uniknout davům turistů, jeďte autobusem směrem na Omiš. Po cestě najdete několik prázdných pláží. V této malé vesničce je také příjemné místo k odpočinku na jemném písku s výhledem na nádherné omišské pohoří Dinara.

Navštivte římské zříceníny Salona

Zříceniny Salona se nachází 6 km severně od Splitu na cestě na letiště a do Trogiru a jsou skvělou zastávkou, kde se můžete dozvědět více o římské historii v Chorvatsku. Místo původně postavené ilyrským kmenem bylo kolem roku 78 př. n. l. převzato Římany za vlády císaře Augusta. V této dalmatské provincii byla Salona považována za římské hlavní sídlo, a proto se Dioklecián, když se na konci 3. století stal římským císařem, rozhodl usadit ve Splitu a postavit si poblíž svůj palác.

Salona je nejvýznamnější římskou památkou v Chorvatsku. Bohužel je místo velmi zničené, budete proto potřebovat hodně fantazie, abyste si představili, jak velkolepá kdysi byla. Ruiny jsou řídké a pokryté vegetací, nicméně některé části jsou stále docela působivé, jako například amfiteátr na západě areálu, který kdysi pojal 18 000 lidí, stejně jako podzemní akvadukt nebo veřejné lázně poblíž baziliky biskupa Honoria.

Do Solinu můžete jet autobusem č. 1 z ulice Ul. Domovinskog (každých 30 min – 18 kn), Autobus 1 vás vysadí v Solinu na parkovišti, přímo u hlavního vchodu. 

Procházka po Trogiru

Okouzlující a bezproblémový jednodenní výlet ze Splitu do historického centra Trogiru. Historické centrum se nachází na malém ostrově a je pouze pro pěší. Jeho středověké dláždění lemují renesanční paláce, kostely hostí mnoho restaurací a barů (poměrně drahých…) a také obchůdky se suvenýry a řemeslnými výrobky. Trogir navštěvuje mnoho turistů a je proto velmi rušný. Připravte se tedy na zástupy turistů. Jedním z důvodů je i to, že během jednodenního výletu se dá stihnout navštívit všechny historické atrakce tohoto města, které je  zapsané na seznamu světového dědictví Unesco a kdysi bylo kulturním centrem Dalmácie.

V Trogiru si nenechte ujít několik zajímavostí, jako je Katedrála svatého Vavřince se zvonicí, kostel svatého Jana Křtitele, pevnost Kamerlengo a Riva (promenáda směrem k ostrovu Čiovo). Na této promenádě si můžete udělat přestávku, objednat si drink a užit si slunce z jedné z mnoha teras Rivy. Ceny jsou zde celkem vysoké, ale výhledy zde stojí zato.

Romantika při západu slunce

Příjemnou aktivitou ve Splitu je hledání pěkného místa pro pozorování západu slunce nad městem nebo Jaderským mořem a okolními ostrovy. Mnoho místních chodí na Matejušku (malý přístav na západní straně Rivy), ale mnohem lepší výhled na moře je z parku Pomoraca, z mořské zdi poblíž plážového baru Kavala nebo dokonce z poloostrova Marjan.

Chcete-li pozorovat, jak se s klesajícím západem slunce mění barvy oblohy a rozsvěcují se světla města, vydejte se na kopec Marjan, k baru Vidilica. Je to nejlepší místo, kde si můžete vychutnat výhled mezi dvěma objímajícími se borovicemi. Vezměte si s sebou deku a pár drinků vychutnejte si skvělý zážitek!